’Aparte officier van justitie voor hennepkwekerijen’
De energiebedrijven willen dat er een aparte officier van justitie komt voor hennepkwekerijen die illegaal stroom aftappen. De ondernemingen, waaronder Nuon, Essent en Eneco, vinden dat er nu bij justitie en politie te weinig aandacht is voor het probleem. Dat zei een woordvoerster van Nuon donderdag.
Het illegaal aftappen van elektriciteit kost de energiebedrijven jaarlijks zeker 200 miljoen euro. Het gaat volgens de Nuon–zegsvrouw om een voorzichtige schatting, het kan meer zijn. Daar komt bij dat de diefstal vaak gevaar oplevert voor omwonenden.
Het college van procureurs–generaal ziet niks in het voorstel van de energiebedrijven. Volgens een woordvoerder werkt de huidige regionale aanpak goed. „Vorig jaar zijn er 3000 hennepkwekerijen opgerold." Een aparte officier van justitie weet daarentegen niet wat er speelt in de regio, aldus het college.
De Nuon–woordvoerster erkent dat er al veel illegale hennepkwekerijen worden ontmanteld. Maar het gaat volgens haar waarschijnlijk om het topje van de ijsberg. De energiebedrijven hebben daarom begin dit jaar een ’platform’ opgericht, dat het probleem van de illegale kwekerijen onder de aandacht van alle betrokkenen moet brengen.
De stroomleveranciers praten bijvoorbeeld met woningcorporaties over mogelijke samenwerking. Ook zullen ze justitie en politie aanspreken op hun rol bij de aanpak van stroomdiefstal. Het platform zal bovendien de publiciteit opzoeken om consumenten te bereiken.
De energieconcerns proberen altijd de schade te verhalen op de stroomdieven. De schuldige wordt afgesloten van het elektriciteitsnet totdat hij de rekening betaalt. Deze aanpak werkt niet altijd, omdat sommige dieven niet op het adres wonen waar ze de stroom aftapten.
Binnenkort beginnen in ieder geval Nuon en Eneco een proef met digitale meters. Zo kunnen ze veel makkelijker nagaan hoeveel stroom er in een wijk wordt gebruikt.