Buitenland

Britse regering legt Syrië geen sancties op

Hoewel het land de Amerikaanse zorgen over Syrië deelt, is Groot-Brittannië niet van plan dat land handelsbeperkingen op te leggen, zoals de Verenigde Staten dat dinsdag hebben gedaan. Dat heeft de Britse premier Tony Blair woensdag laten weten.

Buitenlandredactie
13 May 2004 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Groot-Brittannië voert liever een beleid van „kritische en constructieve betrokkenheid”, aldus Blairs woordvoerder. Hij voegde daaraan toe dat de Britse regering niet minder bezorgd is dan de Amerikaanse over de mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens in Syrië, over terrorisme, mensenrechten en meewerking van het land bij de wederopbouw van Irak.

De Amerikaanse president George Bush kondigde dinsdag een exportverbod af voor Amerikaanse producten naar Syrië, behalve voor voedsel en medicijnen. Syrië wordt door de Amerikanen beschouwd als een land dat het terrorisme steunt. Damascus stelt dat de Palestijnse Hamas- en de Libanese Hezbollah-beweging met recht strijden tegen de Israëlische bezetting van Arabisch land.

Syrië en Libanon noemden de Amerikaanse sancties woensdag onterecht. De meeste Amerikaanse goederen kwamen Syrië binnen vanuit Libanon omdat dat land een vrijemarkteconomie heeft. Syrië gaf aan ondanks de sancties in contact te willen blijven met de Amerikaanse regering. „De leiding en regering van Syrië geloven in de dialoog en zijn geenszins genteresseerd in problemen met de Amerikaanse regering”, aldus premier Naji al-Otari.

De Syrische regering heeft vrij laconiek gereageerd op het besluit van de Verenigde Staten om Damascus economische sancties op te leggen. Minister Adel Safar van Landbouw zei woensdag dat de maatregel geen gevolgen zal hebben voor de Syrische economie. Hij zei dat het Amerikaanse beleid in de regio veel Syriërs het gevoel geeft dat Washington er een dubbele moraal op nahoudt en vooral Israël steunt.

De Syrische minister van Defensie, Mustafa Tlass, is afgetreden. Hij heeft de post 32 jaar bezet. De 72-jarige gaat met pensioen. Tlass was een vertrouweling van wijlen president Hafez al-Assad en geldt als een vertegenwoordiger van de antihervormingsgezinde ’oude garde’.

President Bashar al-Assad, zoon van Hafez al-Assad, heeft de chef-staf van de Syrische strijdkrachten, de 69-jarige Hassan Turkmani, tot opvolger van Tlass benoemd. De nieuwe bewindsman heeft net zoals zijn voorganger de naam anti-Amerikaans te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer