Philips vooruit in beeldgestuurde operaties
Philips heeft nieuwe zorgtechnologie ontwikkeld waarmee ziekenhuizen een grote stap voorwaarts kunnen zetten met beeldgestuurde behandelingen. Daarmee kunnen veel patiënten geholpen worden op een manier die efficiënter en minder ingrijpend is.
Philips heeft al langer een breed aanbod aan beeldvormende apparatuur. Met de overname van het Amerikaanse Volcano in 2015 kreeg het bedrijf ook de beschikking over eigen katheters. Die maken diagnoses en behandelingen mogelijk zonder dat de patiënt onder het mes hoeft. Verder heeft Philips de laatste jaren veel geïnvesteerd in software op het gebied van planning en navigatie.
Al die technologieën zijn samengebracht in één systeem, Azurion, dat woensdag is gepresenteerd. „De ontwikkeling is vergelijkbaar met de overstap van een gewone mobiele telefoon naar een smartphone met bijbehorende applicaties en mogelijkheden”, zei topman Frans van Houten.
Beeldgestuurde behandelingen zijn niet gemakkelijk’’, aldus Van Houten. „Het team van artsen kan het operatiegebied zelf niet zien of voelen. Deze informatie moet daarom van andere, veelal verschillende bronnen komen. Het is essentieel om al deze informatie geïntegreerd en overzichtelijk te kunnen tonen.”
Katheters worden al langer gebruikt voor dotterbehandelingen, maar kunnen inmiddels ook worden ingezet om bijvoorbeeld hartkleppen te repareren. Op die manier kan de patiënt een ingrijpende openhartoperatie worden bespaard. Andere toepassingmogelijkheden ziet Philips bij onder meer de behandeling van bepaalde tumoren of reparaties aan de ruggenwervel.
Technologie voor beeldgestuurde behandelingen leverde Philips vorig jaar een omzet op van 1,9 miljard euro. Dat groeit de komende drie à vier jaar met naar schatting 7 tot 9 procent per jaar. Dat is hoger dan de verwachte groei van gemiddeld 4 tot 6 procent per jaar voor de totale opbrengsten.
Philips heeft Azurion ontwikkeld samen met ziekenhuizen. In Nederland zijn dat het VUmc in Amsterdam, de Isala Klinieken in Zwolle, het St. Antonuis in Nieuwegein en het Albert Schweitzer in Dordrecht. Het systeem wordt gemaakt op de Philips Innovation Campus in Best, ten noorden van Eindhoven.