Binnenland

Ook Nederlandse patrouille belaagd door extremisten

12 May 2004 07:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Nederlandse militairen zijn afgelopen maandag bij twee verschillende incidenten belaagd door Iraakse extremisten. De aanslag vanaf een motor op twee Nederlandse militairen op een brug over de Eufraat in As Samawah kostte de 36-jarige sergeant Steensma het leven. Een beschieting van een Nederlandse patrouille diezelfde dag bij Ar Rumaythah liep goed af voor de Nederlanders. Niemand raakte gewond. Dat zei minister Kamp van Defensie dinsdag tegenover het ANP. Volgens de bewindsman ging het bij de eerste aanslag om twee militairen die de brug als onderdeel van een belangrijke doorvoerroute moesten beveiligen. De handgranaten werden vanaf een motor naar de twee militairen gegooid. De tweede militair die gewond raakte, is inmiddels uit het veldhospitaal ontslagen. Bij het tweede incident werd een Nederlandse patrouille beschoten met klein kaliber wapens en antitankwapens. Een zoekactie naar de daders leverde echter niets op.

Twee verdachten van de aanslag op Steensma zijn inmiddels overgedragen aan de Britse militairen in Shaiba, waar het onderzoek naar hun betrokkenheid wordt voortgezet. Volgens Kamp passen de aanslagen in het beeld dat Defensie al eerder aan de Tweede Kamer heeft gemeld, dat de onrust in de aanloop naar de souvereiniteitsoverdracht van 30 juni zal toenemen.

De bewindsman voelt er overigens niets voor om de aarzelingen van de Kamer over een eventuele verlenging van de aanwezigheid van de Nederlandse militairen in Irak, te betrekken bij de afweging van het kabinet.

Het kabinet neemt een zorgvuldig besluit op basis van een viertal overwegingen. En wat Kamp betreft hebben die alleen te maken met de veiligheidssituatie, de vraag of de Nederlandse militairen zinnig werk kunnen doen, de rol van de VN en de vraag of de nieuwe overgangsregering instemt met de aanwezigheid van buitenlandse troepen. Daarna is het aan de Kamer om aan te geven of zij het eens is met het besluit van het kabinet. Maar dat neemt niet weg dat het voor het kabinet wel belangrijk is een zo breed mogelijke steun voor het besluit te krijgen, aldus de bewindsman.

Kamp liet verder doorschemeren een terughoudende rol te willen spelen bij de begrafenis van Steensma. De begrafenis is wat hem betreft vooral een zaak van de echtgenote en haar twee kinderen. Hij zal op een passende manier blijk geven van zijn medeleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer