Zes Israëlische soldaten gedood in Gaza–Stad
Bij zware gevechten in Gaza–Stad zijn dinsdag zes Israëlische soldaten en zeven Palestijnen om het leven gekomen. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond.
De soldaten werden gedood toen langs de kant van de weg waar ze met hun pantservoertuig reden een bom ontplofte. Het legervoertuig werd ’s morgens vroeg getroffen toen het uit Gaza–Stad wilde wegrijden. Doordat in de pantserwagen 100 kilo explosieven lagen – bedoeld om Palestijnse wapenfabriekjes op te blazen – veroorzaakte de bom een zeer zware explosie.
Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat in een straal van driehonderd meter rond de plek van de explosie, in een woonwijk, lichaamsdelen van de slachtoffers lagen. Soldaten werden bij het verzamelen van de lichaamsdelen zwaar onder vuur genomen.
De Israëlische premier Ariel Sharon belgde een spoedzitting van zijn kernkabinet naar aanleiding van de dood van de soldaten. Doorgaans gebeurt dat om tot wraakacties te besluiten. Meestal vallen bij operaties van het Israëlische leger in Palestijns gebied alleen aan Palestijnse zijde doden.
Dinsdagmiddag vuurde een Israëlische helikopter een raket af op een auto in Gaza–Stad. Daarbij kwam een Palestijn om het leven en raakten zes Palestijnen gewond, meldden ooggetuigen. Nog niet bekend is wie er in de auto zaten.
De verantwoordelijkheid voor het opblazen van de pantserwagen is opgeëist door de extremistische beweging Hamas. ‘De inval van hedenmorgen bewijst dat Sharon in een val is gelopen en niet weet hoe hij eruit moet komen’, zei Hamas–woordvoerder Sami Abu Zuhri, doelend op de afwijzing van Sharons terugtrekkingsplan voor de Gazastrook en delen van de Westoever door de leden van zijn Likud–partij. De Palestijnse premier Ahmed Qureia beschuldigde het Israëlische leger ervan de kans op vrede te willen torpederen.
Het Israëlische leger viel Gaza–Stad even na middernacht binnen met een dertigtal pantserwagens en diverse bulldozers. De operatie was bedoeld om wapenfabrieken in de wijk Zeitoun op te blazen, aldus het leger. Zeitoun ligt vlakbij de joodse nederzetting Netzarim en is een bolwerk van extremisten. De gevechten duurden meer dan vijftien uur. Er waren honderden gewapende Palestijnen bij betrokken. Het Israëlische leger zette helikopters en scherpschutters in.
In een steeg waar een granaatlanceerder stond opgesteld lieten extremisten zich omringen door een menselijk schild, dat bestond uit kinderen en tieners. Een van de gedode Palestijnen was een 18–jarige, die werd onthoofd. Veertien van de gewonden, onder wie een 11–jarige jongen, verkeren in levensgevaar. Zeven gewonden verloren ledematen. Volgens inwoners van Zeitoun beschadigde het leger een metaal– en speelgoedfabriekje.
In het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah, eveneens in de Gazastrook, vernielde het Israëlische leger met pantserwagens en bulldozers een gebouw. Het Israëlische leger valt Rafah geregeld binnen, op zoek naar tunnels waardoor wapens uit Egypte zouden worden binnengesmokkeld.