Buitenland

VS heropenen onderzoek naar oude moord

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heropent het onderzoek naar de in 1955 gepleegde moord op Emmett Till. De 14-jarige zwarte jongen werd vermoord omdat hij naar een blanke vrouw zou hebben gefloten.

AP
11 May 2004 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

De zaak hielp de burgerrechtenbeweging op gang brengen. Twee verdachten, de man van de vrouw naar wie Till zou hebben gefloten en diens halfbroer, werden vrijgesproken door een jury die uit louter blanken bestond. Later bekenden zij de moord in een interview met een tijdschrift.

Inmiddels zijn beiden overleden, maar nieuwe informatie wijst erop dat de twee medeplichtigen hadden die mogelijk nog in leven zijn en vervolgd kunnen worden, zei onderminister van Justitie Alexander Acosta maandag. De burgerrechtenorganisatie NAACP heeft zich lang ingezet voor heropening van de zaak.

Till kwam uit Chicago en was op bezoek bij familie in de staat Mississippi. Op 28 augustus 1955 werd hij ontvoerd. Drie dagen later werd zijn verminkte lichaam teruggevonden in een rivier. Roy Bryant en diens halfbroer J. W. Milam werden vrijgesproken nadat de jury 67 minuten had overlegd.

Een jaar later biechtte Milam de moord op in het tijdschrift Look. Dat had geen consequenties, omdat iemand niet twee keer voor hetzelfde vergrijp kan worden berecht. In het interview zei Milam dat Till naar Bryants vrouw Caroline had gefloten.

De nieuwe informatie is mede aan het licht gekomen dankzij de makers van twee documentaires, ”The Murder of Emmett Till” en ”The Untold Story of Emmett Louis Till”. Beide filmmakers hebben naar eigen zeggen diverse getuigen gesproken die zeggen dat er nog anderen bij de moord waren betrokken. Deze getuigen hebben nooit met de politie gesproken en zijn ook niet verschenen in de rechtszaal.

In Mississippi zijn al eerder vergelijkbare zaken na jaren heropend. In 1994 is een man veroordeeld voor de in 1963 gepleegde moord op NAACP-medewerker Medgar Evers. Vorig jaar kreeg een lid van de Ku Klux Klan levenslang wegens zijn aandeel in de moord op een zwarte in 1966.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer