Politiek

Tweede Kamer akkoord met afschaffen lijstverbindingen

De Tweede Kamer wil dat partijen bij verkiezingen geen lijstverbindingen meer aangaan.

Redactie politiek
7 February 2017 16:02Gewijzigd op 16 November 2020 09:45
Debat over wijziging van de Kieswet. beeld ANP
Debat over wijziging van de Kieswet. beeld ANP

Alleen PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP stemden dinsdagmiddag tegen een wet die lijstververbindingen verbiedt, maar zij hebben geen meerderheid. De wet geldt niet voor de komende verkiezingen van 15 maart; de Eerste Kamer moet er nog mee akkoord gaan. Als die akkoord gaat, dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de eerste verkiezingen waar het verbod geldt.

Het was even spannend of de wet het zou halen. D66 deed vorige week niet mee aan het debat. Die partij gaf dinsdag met de voorstem de doorslag. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken verdedigde de wet wel, maar uitsluitend omdat de Tweede Kamer enkele jaren geleden via een motie daarop aandrong. Wat de bewindsman betreft, had de wet er niet hoeven te komen.

Lijstverbindingen zijn relatief gunstig voor kleine partijen. Ze voorkomen daarmee dat bij de verdeling van de restzetels de grote partijen voordeel behalen. Die krijgen door het huidige systeem van restzetelverdeling soms tot vier zetels meer dan het volle aantal zetels waar ze op basis van de uitslag recht op hebben.

Een amendement van SGP-Kamerlid Bisschop op voor de Kamerverkiezingen een systeem voor restzetelverdeling te maken waarbij kleine en grote partijen evenveel kans maken op restzetels, haalde het niet. Ook een motie van Bisschop en zijn ChristenUniecollega Schouten met dezelfde strekking werd verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer