Buitenland

Pentagon keurde folteringen goed

Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurde in april vorig jaar de zogeheten ”speciale behandeling” van gevangenen goed. Het gaat hierbij onder meer om gevangenen die naakt voor hun ondervragers moeten verschijnen, soms tijdenlang extreem harde muziek moeten aanhoren en urenlang het licht van schijnwerpers moeten verdragen terwijl hun slaap wordt onthouden.

Van onze correspondent
10 May 2004 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

The Washington Post heeft de hand weten te leggen op het document waarin de richtlijnen voor deze behandeling worden uiteengezet. Daarin wordt nadrukkelijk gesteld dat de hoogste militaire leiding -in sommige gevallen zelfs de minister van Defensie persoonlijk- goedkeuring moet geven voor zulke behandelingen. Die maken volgens het document in sommige gevallen zelfs intensieve medische begeleiding noodzakelijk.

Het ’beleid’ was ontwikkeld door generaal Geoffrey Miller, de commandant van Camp Delta op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay op Cuba voor de gevangenen daar. De Amerikanen houden ongeveer 600 leden of vermeende leden van de terreurbeweging al-Qaida en voormalige aanhangers van het Taliban-regime in Afghanistan gevangen in Camp Delta. Generaal Miller bracht in augustus en september met enkele van zijn ”specialisten” een bezoek aan Irak, waar hij aanbevelingen deed voor eenzelfde behandeling van de gevangenen daar. Deze aanbevelingen worden scherp gekritiseerd in het rapport van generaal Antonio Taguba over de mishandeling van gevangenen in Irak.

„Het is duidelijk dat de mishandeling van gevangenen systematisch was, gedekt door de hoogste legerleiding en wijdverbreid. Dat geldt zowel voor Irak als voor Afghanistan en dat geldt eveneens voor de gevangenen in Cuba”, zo stelt politiek analist Stephen Moore van het Cato Research Institute in Washington.

Dit werd zaterdag in Bagdad tijdens een persconferentie bevestigd door de christelijke mensenrechtengroep Christian Peacemakers Team (CPT) en de Iraakse mensenrechtenbeweging Iraqi Human Rights Organization (IHRO). Daar waren onder meer getuigenissen te horen van de zoons van een van Saddam Husseins generaals, Abid Hammad al-Mahoosh. De Amerikanen zochten de man, maar arresteerden en martelden zijn drie zoons toen zij Mahoosh niet konden vinden. Na drie dagen meldde de generaal zich vrijwillig. Volgens zijn zoons werd hij tweeënhalve maand systematisch gemarteld. Toen hij aan die behandeling overleed, werd zijn stoffelijk overschot achtergelaten bij de ingang van een ziekenhuis.

„Wij hebben de Amerikaanse autoriteiten herhaaldelijk gewezen op verhalen over stelselmatige mishandeling van Iraakse gevangenen, maar men wilde niet luisteren of men vond het niet belangrijk”, aldus Stewart Vriesinga van CPT.

President Bush hield in zijn wekelijkse radiopraatje vol dat het wangedrag in Irak slechts „het werk van een paar enkelingen is.” Zijn Republikeinse partijgenoot senator Chuck Hagel -een gedecoreerde Vietnam-veteraan- vreest dat dit een „ernstige misvatting” is. „Ik weet niet of minister van Defensie Rumsfeld nog het gezag heeft om effectief te kunnen fungeren als uitvoerder van het Amerikaanse Irak-beleid”, aldus Hagel. Amerikaanse politici krijgen de komende dagen nieuwe foto’s te zien die nog weerzinwekkender zijn dan wat er tot nu toe werd gepubliceerd.

The Washington Post publiceerde het afgelopen weekeinde een foto van een naakte Iraakse gevangene die wordt omringd door Amerikaanse militairen met honden. De publicatie van nog meer foto’s en mogelijk ook video’s kan de druk op president Bush versterken om Rumsfeld te ontslaan, al was het maar om zijn eigen geloofwaardigheid overeind te houden.

In Bagdad werd deze weekwisseling bekendgemaakt dat Jeremy Sivits, een van de militaire cipiers die zich heeft misdragen, binnen enkele dagen voor de krijgsraad moet verschijnen. Dat gebeurt in Bagdad en in het openbaar, aldus militair woordvoerder generaal Mark Kimmitt.

Politiek analist Stephen Moore: „Dit is een duidelijke poging om de wereld en Irak te tonen dat de Amerikanen het serieus menen als zij beloven dat het wangedrag zal worden bestraft. Maar zo’n showproces heeft weinig zin als de verantwoordelijken niet worden vervolgd of als er geen consequenties zijn voor degenen die politiek verantwoordelijk zijn voor deze affaire. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat Bush bereid is dit gezwel radicaal weg te snijden. Hoe langer hij daarmee wacht, hoe ernstiger de gevolgen zullen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer