Buitenland

Blair verontschuldigt zich voor misdragingen in Irak

De Britse premier Tony Blair heeft zich zondag verontschuldigd voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Britse soldaten in Zuid-Irak. „Wij bieden onze diepste verontschuldigingen aan aan eenieder die door een van onze soldaten is mishandeld”, zei Blair bij zijn bezoek aan de Franse president Jacques Chirac in Parijs.

Buitenlandredactie
10 May 2004 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:12
<center>Tony Blair</center>
<center>Tony Blair</center>

„Dit is absoluut en totaal onacceptabel. Zij die hier verantwoordelijk voor zijn, als ze zich op deze verachtelijke manier gedragen hebben, zullen worden gestraft volgens de discipline en regels van het leger.”

Zaterdag maakte het kantoor van Blair bekend dat de Britse regering al in februari van dit jaar door het Internationale Rode Kruis op de hoogte was gebracht van beschuldigingen dat Britse en Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen hebben mishandeld.

Het Rode Kruis zegt dat het de Amerikanen al meer dan een jaar geleden benaderd heeft over de mishandeling van Iraakse gevangenen. De hulporganisatie maakte toen al in een rapport melding van mishandeling en vernedering van Iraakse gevangenen in zowel de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad als in de zuidelijke stad Basra. In Abu Ghraib maken de Amerikanen de dienst uit, in Basra de Britten.

Een woordvoerder van Blair zei dat het Rode Kruis het rapport in februari aan de Britse regering liet lezen, opdat die maatregelen kon nemen. Hij wilde niet zeggen of er inderdaad maatregelen zijn genomen. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie zei vrijdag dat het ministerie geen bijzonderheden over het rapport kon verstrekken omdat het vertrouwelijk is.

Een groep Britse Lagerhuisleden onder leiding van ex-Labour-minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook eiste zondag onmiddellijke openbaarmaking van het rapport. Volgens Cook is publicatie de enige manier om onafhankelijke mensen te laten bepalen hoe ernstig de misstanden in de door Britten bestuurde gevangenissen zijn. Het Britse ministerie van Defensie maakte bekend dat minister Geoff Hoon het Lagerhuis vandaag zal toespreken over de kwestie, maar een woordvoerder zei dat het onwaarschijnlijk is dat het rapport openbaar wordt gemaakt.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakte zondag bekend dat zij de Britse regering al een jaar lang wijst op misdragingen van Britse soldaten in gevangenissen in Irak. In mei 2003 waarschuwde Amnesty de regering dat er verschillende gevallen van marteling bekend waren en dat ten minste één gevangene als gevolg van mishandeling door Britse soldaten was overleden. Amnesty publiceert dinsdag een nieuw rapport over Iraakse burgers die zijn omgekomen door Brits geweld in Zuid-Irak.

De Britse krant de Daily Mirror berichtte de afgelopen week uitvoerig over beschuldigingen van Iraakse gevangenen die zeggen door Britse militairen te zijn mishandeld. De krant publiceerde ook foto’s waarop is te zien dat Britse militairen zich schuldig maken aan marteling. De Britse militaire politie is een onderzoek begonnen.

De Sunday Times meldde dat de militaire politie gevallen van aanranding en mishandeling door drie Britse soldaten onderzoekt. De krant citeert een werknemer van een fotowinkel die zegt dat een soldaat foto’s heeft laten ontwikkelen waarop is te zien dat Iraakse gevangenen onder toezicht van Britse militairen seksuele gemeenschap met elkaar hebben.

De Daily Mirror publiceerde zaterdag op de voorpagina een foto van een geboeide gevangene met bebloede tanden. De foto zou geleverd zijn door een anonieme soldaat die zei dat er geen regels waren voor de behandeling van de gevangenen, die geregeld door wel twaalf man tegelijk werden geslagen.

De krant The Independent citeerde een Iraakse gevangene, de 44-jarige Kifah Talah, die zei dat hij een kap over zijn hoofd had gekregen, waarna Britse militairen hem gedurende drie dagen op zijn nek, borst en geslachtsdelen hadden geslagen en hem vervolgens hadden gedwongen te dansen. Hij zei ook dat de soldaten wedstrijdjes kickboksen met de gevangenen speelden, waarbij het er om ging de gevangenen zo ver mogelijk weg te slaan. Hij zei aan de martelingen chronisch nierletsel te hebben overgehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer