Binnenland

Over twee weken besluit detentie Van der G.

De rechter besluit over twee weken, op 6 februari, of Volkert van der G. weer voor een jaar de cel in moet. Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank in Amsterdam gevraagd hem weer vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden.

ANP
23 January 2017 20:30Gewijzigd op 16 November 2020 09:39
Volkert van der G. beeld ANP
Volkert van der G. beeld ANP

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich iedere drie weken bij de reclassering moet melden.

Maar die medewerking zou „ontoereikend en niet-constructief” zijn. Van der G. zou alleen maar langskomen en zeggen: „Ik meld mij. Tot ziens.” De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op „de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling”. Het OM noemt dat een „zeer ernstige overtreding”.

Volgens Willem Jebbink, de advocaat van Van der G., is er echter helemaal geen sprake van overtreding van de voorwaarden. „Hij is zich niet anders gaan opstellen, hij hield zich aan alle voorwaarden. Wat is er dan veranderd? Het OM verloor een kort geding van mijn cliënt over de regels waar hij zich aan moest houden.”

Ook Van der G. zelf maakte duidelijk dat hij heel sterk het gevoel heeft dat het OM hem ‘wil laten struikelen’. „De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot. Het contact met reclassering en het OM ervaar ik als buitengewoon onveilig.”

Anders dan vorige week, toen hij claimde vast te zitten in het openbaar vervoer na een stroomstoring, was Van der G. maandag in de rechtszaal aanwezig. Hij volgde de zitting geconcentreerd en geïnteresseerd. Op sportschoenen verscheen hij in de rechtbank met een dikke ordner met papieren, een laptop, kladblok en vele stapels paperassen.

De zaak werd deels achter gesloten deuren behandeld: wanneer de gesprekken bij de reclassering aan de orde waren. De rest was openbaar. Jebbink had gevraagd de hele zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer