Inauguratie Trump: Washington een belegerde vesting
Niemand gaf een jaar geleden een cent voor zijn kansen. Vrijdag treedt Donald J. Trump in een zwaar belegerd Washington aan als president van de Verenigde Staten.
„Of het nu regent of niet, het wordt een prachtige dag”, zei Trump donderdagavond bij het Lincoln Memorial in Washington. Aan de voeten van de 16e president –in marmer– zei nummer 45 dat hij het „samen” wil doen. „Let’s make America great again.” In rood, wit en blauw vuurwerk verschenen de letters ”USA” aan de hemel.
Washington was vanmorgen vroeg wakker. Al om 04.00 uur ging de metro rijden. De stad ziet er belegerd uit, met tientallen kilometers dranghekken en zwaarbewapende politiemensen. De firma Long Fence is er goed mee. Er zijn tal van zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen.
In totaal honderd stratenblokken zijn afgesloten om de veiligheid van de ceremonie, de festiviteiten eromheen en de diverse demonstraties te beveiligen. Ruim 28.000 leden van de Amerikaanse geheime dienst, de FBI, de politie, de kustwacht en de National Guard zijn ingezet.
De ceremonie zelf is een nachtmerrie voor de veiligheidsdiensten. Iedereen die ertoe doet in Washington is op 1 vierkante kilometer bij elkaar, inclusief de president, vicepresident en de derde in lijn van opvolging, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Deze bubbel is extreem beveiligd. Vlieg-, auto- en metroverkeer ligt stil. Alle voertuigen in een wijde straal om Capitol Hill, de zogenaamde Red Zone, zijn verwijderd. Ook alle prullenbakken moesten verdwijnen. Omdat na Nice en Berlijn ook gewone trucks moordwapens zijn geworden, zijn op strategische plaatsen barrières aangebracht. „We rekenen met individuele daden van gewelddadig extremisme”, zei minister Jeb Johnson van Binnenlandse Veiligheid. De kosten voor de beveiliging lopen op tot meer dan 100 miljoen dollar (93 miljoen euro).
Op Donald Day worden 800.000 toeschouwers verwacht. Dat zijn er weliswaar veel minder dan de bijna 2 miljoen mensen die in 2009 op de inauguratie van Obama afkwamen, maar nog altijd een heleboel. Er zijn 250.000 kaarten uitgedeeld, vooral via leden van het Congres. Hoe verder van het Capitool, hoe minder je ziet.
Mensen die een kaartje hebben voor de ceremonie mogen niet zomaar alles meenemen. Er is een lijst gepubliceerd met veertig verboden artikelen, zoals vuurwapens, ballonnen, trommels en selfie sticks. Iedereen moet door een controlepost. Dikke winterjassen, waar van alles onder kan worden verstopt, hoeven vandaag niet aan. De temperatuur is ongewoon mild in de hoofdstad.
Om precies 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur in Nederland) legt Trump op de trappen van het Capitool de eed af ten overstaan van opperrechter John Roberts en is daarmee officieel president. Hij doet dat met zijn hand op twee Bijbels „die een speciale betekenis hebben voor de familie Trump en voor het land.”
Terwijl alle ogen van de wereld vandaag op het Capitool zijn gericht, gebeurt er verderop in de stad een logistiek wondertje. In de pakweg zes uur tussen het vertrek van de oude en de komst van de nieuwe president worden het Witte Huis en bijbehorende werk- en privévleugels leeggehaald en weer vol gezet. Want Trump komt in een gespreid bedje terecht.
Alleen. Zijn vrouw en zijn zoon Barron blijven voorlopig in New York wonen tot de jongen klaar is met zijn school.