Binnenland

Elspeet WMO-proof dankzij de Oranjehof

„Niet te klein, heur”, grapt de 89-jarige Kees van den Hardenberg tegen zijn maat die wortels snijdt. „Geintje!” Drie andere senioren schillen aardappels. Het is gezellig druk in het jubilerende dagactiviteiten centrum Oranjehof in het Veluwse dorp Elspeet.

Gijsbert Wolvers
16 January 2017 10:56Gewijzigd op 16 November 2020 09:35
Directeur Cokky de Visser (r) in gesprek met Elspeters tijdens de koffiepauze van de dagactiviteiten in activiteitencentrum Oranjehof in Elspeet. beeld RD, Henk Visscher
Directeur Cokky de Visser (r) in gesprek met Elspeters tijdens de koffiepauze van de dagactiviteiten in activiteitencentrum Oranjehof in Elspeet. beeld RD, Henk Visscher

De Oranjehof staat aan de vooravond van de start van jubileumactiviteiten, met een viering voor de bezoekers morgen en een herdenkingsdienst in de hervormde kerk woensdag.

Tot 25 jaar geleden konden oudere Elspeters alleen naar zorgcentra in de omliggende plaatsen als Nunspeet of Elburg. Elspeetse vrijwilligers in deze centra, politieke partijen, kerken, de NPV en de gemeente Nunspeet vonden het destijds nodig dat zorgbehoeftige senioren met behulp van voldoende zorg in Elspeet konden blijven wonen, vertelt directeur Cokky de Visser.

Centraal punt

De Oranjehof startte met een ontmoetingsruimte en een keuken, gevolgd door vijftien aanleunwoningen en dagactiviteiten. Inmiddels is het een centraal punt geworden in de 4400 inwoners tellende de gemeenschap. Zodanig dat de gemeente Nunspeet het dagactiviteitencentrum vorig jaar ook aanwees als wijkontmoetingscentrum van Elspeet.

Het centrum groeide ook in omvang. Inmiddels zijn er 24 zorgappartementen bijgekomen en groeide het aantal vrijwilligers van 160 naar 260, kwamen er diverse zorgverleners in huis en werd het aanbod uitgebreid met een winkeltje en een koffiecorner. Daarnaast vestigde het christelijk verpleeghuis Norschoten zich met twintig plaatsen in het dorp.

Dagelijks komen er zo’n vijftig bezoekers voor dagactiviteiten, zoals het voorbereiden van de maaltijd, een reparatieklusje, lichaamsbeweging, een goed gesprek, wat knutselen of sjoelen.

De 83-jarige A. van de Zande vertelt tijdens de ochtendpauze dat hij dat laatste graag doet met de mannen die bij hem aan tafel zitten. Genietend: „Er is een mooie oude, grote sjoelbak. Ik haal zo’n 110, 112 punten, maar dat halen de meesten: 100, 110, 112.”

Naar de dagbesteding komen veel ouderen met dementie, maar ook met lichamelijke beperkingen zoals MS of parkinson of met psychische problemen, aldus De Visser. „We willen dat ouderen hun gewone leven zo veel mogelijk kunnen voortzetten, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Spil

De Oranjehof is een spil in de dorpsgemeenschap. „We worden gedragen door alle vijf in het dorp aanwezige reformatorische kerken”, aldus de directeur. „Een ambtsdrager uit die kerken verzorgt de opening, Schriftlezing en sluiting bij elke maaltijd. Eens per maand komt er een predikant die hier een meditatie houdt.”

Ondanks dat 90 procent van de Elspeters meelevend christen is, staat het centrum ook open voor niet-christenen. „De Oranjehof is van ons allemaal. Er zijn oud-vakantiegangers uit het Gooi en de Randstad die hier hun oude dag willen doorbrengen. Ik leg vooraf uit dat ze zich uiteraard het beste kunnen aanpassen, door bijvoorbeeld niet op zondag hun auto te gaan wassen. Maar ze horen er helemaal bij. De Elspeetse bevolking is gastvrij”

Door de zorg voor elkaar is Elspeet „WMO-proof”, zegt De Visser. „Hier kijken de mensen goed naar elkaar om. Als er een stoeprand gevaarlijk is, melden we dat. Dat kan voorkomen dat iemand een heup breekt.”

De Visser wil de activiteiten van het centrum graag uitbreiden. Zo neemt het bestuur van de Oranjehof deze maand een besluit of het grond aankoopt voor de bouw van twaalf zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. „Voor deze doelgroep zijn veilige regels belangrijk, ten aanzien van mediagebruik. Ook spreken we bepaalde kledingcodes af.”

Ouderen blijven langer thuis wonen. De Oranjehof wil dat mogelijk maken door het bieden van opvang, zowel in de avonduren, op zondag als tijdelijk, zegt De Visser. Uiteindelijk hoopt de 61-jarige directeur in de tijd dat ze nog werkt te realiseren dat de Oranjehof een opvang voor ouderen in de bredere regio wordt. Daarbij denkt ze aan de omliggende plaatsen.

Vrijwilliger

De 26-jarige Henri Frens is een van de 260 vrijwilligers van de Oranjehof. „Ik vermaak me hier prima”, zegt hij onder het genot van een kop thee. „Ik werk hier vijf dagen in de week, meestal met de computer. Dan werk ik de website bij of verwerk ik enquêtes. Recent heb ik affiches voor het jubileum gemaakt.”

Vrijdags eet Frens, negen jaar organist in de hervormde gemeente in Elspeet, mee met de warme maaltijd. „Na afloop begeleid ik op het orgel het zingen.”

>>rd.nl/oranjehof voor een video. >>oranjehof.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer