Buitenland

Bush betuigt spijt voor vernedering gevangenen Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag zijn spijt betuigd voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen. Hij deed dat tegenover de pers in Washington.

ANP/RTR/AFP
7 May 2004 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

Bush gaf een persconferentie in de rozentuin van het Witte Huis met de Jordaanse koning Abdullah, met wie hij zojuist had gesproken. „Ik heb hem verteld dat het me spijt dat de Iraakse gevangenen en hun families zijn vernederd", aldus Bush.

In antwoord op een vraag benadrukte Bush achter minister van Defensie Donald Rumsfeld te staan. „Minister Rumsfeld is een goede minister geweest tijdens twee oorlogen. Hij is een belangrijk deel van mijn kabinet en hij blijft in mijn kabinet", zei de president.

Rumsfeld is zwaar onder vuur komen te liggen door de manier waarop hij met de mishandelingen in Irak is omgegaan. De president zelf had hem eerder op de dag min of meer openlijk berispt. Bush verweet de bewindsman dat die hem niet had geïnformeerd over een reeks schokkende foto’s die tonen hoe Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen mishandelen en vernederen. De president zag de foto’s voor het eerst in de media en zou niet snel genoeg op de hoogte zijn gebracht over de omvang van het probleem.

Hoewel de berisping van Rumsfeld achter gesloten deuren plaatsvond, hebben hoge functionarissen van het Witte Huis daarover met toestemming van Bush informatie naar buiten gebracht. Zo werd Rumsfeld de zondebok voor de affaire, die Washington in grote verlegenheid heeft gebracht.

Rumsfeld heeft volgens The Washington Post oproepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van het tijdelijke gezag in Irak om misstanden in de Iraakse gevangenissen aan te pakken, maandenlang genegeerd. Ook het Internationale Rode Kruis heeft verklaard de VS herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd dat in de Abu Ghraib–gevangenis bij Bagdad gedetineerden werden mishandeld.

De minister van Defensie moet ook publiekelijk verantwoording afleggen over de affaire. De Senaatscommissie die de berichten over het mishandelen van Iraakse gevangenen onderzoekt, heeft hem opgeroepen te getuigen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, heeft donderdag de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen in een resolutie veroordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer