Niet eerder eisten zelfmoordaanslagen zoveel slachtoffers
Niet eerder kwamen zo veel mensen om bij zelfmoordaanslagen. Niet eerder vonden zo veel migranten de dood tijdens hun vlucht naar veiligheid. Mannen, vrouwen, kinderen. In de eerste week van het nieuwe jaar dringen zich trieste records op uit het oude jaar. „Schokkend.”
Het toenemend geweld in de wereld verslaat zijn duizenden. Bij 469 zelfmoordaanslagen zijn vorig jaar naar schatting 5650 mensen om het leven gekomen. De aanslagen werden gepleegd door pakweg 800 daders in 28 landen. Het aantal gewonden lag vorig jaar op 9480.
Kille cijfers waar een wereld van verdriet achter schuilgaat. Zelfmoordaanslagen, ‘populair’ sinds begin jaren tachtig, bereikten daarmee een dodelijk record, zo becijferde gisteren het Israëlische onderzoeksinstituut INSS. In 2015 zijn 452 zelfmoordaanslagen gepleegd met 4330 slachtoffers.
Terreurbeweging IS is verantwoordelijk voor de meeste aanslagen. De organisatie zou zo’n 322 zelfmoordaanslagen op haar naam hebben staan. De groei in het aantal zelfmoordaanslagen is volgens INSS vooral het gevolg van het terreinverlies van IS in Syrië en Irak en acties van de internationale gemeenschap tegen de terreurgroep.
Verreweg de meeste aanslagen zijn gepleegd in Irak: 146. Daarna volgen Syrië (55) en Afghanistan (52). Na IS werden de meeste aanslagen gepleegd door Boko Haram (53) en de taliban (39).
Vluchtelingen
Het dodelijke record onder migranten –soms juist vluchtend voor al het geweld– is niet minder hartverscheurend. Wereldwijd zijn vorig jaar zeker 7500 migranten om het leven gekomen tijdens hun vlucht, fors meer dan de 5267 slachtoffers in 2014 en de 5740 in 2015. In drie jaar tijd vonden zeker 18.500 vluchtelingen de dood, het overgrote deel tijdens de oversteek van de Middellandse Zee.
„Deze gegevens, met ruim 18.500 sterfgevallen in drie jaar tijd, zijn zonder meer schokkend”, zegt directeur William Lacy Swing van het IOM, de internationale organisatie voor migratie in Genève. „Dat zijn volgens de kalender 1096 dagen, met bijna 20 doden per dag.” Hij vreest dat de cijfers niet ook maar in de buurt van het werkelijke aantal slachtoffers komen.
De officiële cijfers zijn volgens hem „het topje van de ijsberg.” De stijging is volgens het IOM vooral terug te voeren op betere informatie over sterfgevallen, ook al zijn vluchtroutes vorig jaar veel gevaarlijker geworden.
Tegelijkertijd werd gisteren bekend dat de stroom migranten die overzee naar Europa zijn gereisd vorig jaar sterk is afgenomen. Vorig jaar bereikten 364.000 mensen Europa via zee, twee derde minder dan in 2015, aldus Frontex, de organisatie voor de bewaking van de Europese buitengrenzen. De daling komt volgens Frontex hoofdzakelijk door de Turkijedeal van de EU in maart.