Dreiging blijft na dood terreurverdachte Amri
De klopjacht op de meest gezochte man van Europa is op onverwachte wijze ten einde gekomen. Anis Amri, de Tunesiër die hoogstwaarschijnlijk de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde, werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedood tijdens een schotenwisseling met de Italiaanse politie.
Een jonge agent die nog maar enkele maanden bij de politie in een voorstad van Milaan werkte, schoot Amri dood, nadat de terreurverdachte zijn collega in de schouder had geschoten. Het was een toevallige gebeurtenis: de agenten hielden de 24-jarige Tunesiër aan voor een routinecontrole. Ze hadden nog geen idee wie ze tegenover zich hadden.
Dat Amri de dader is van de aanslag, lijdt nauwelijks twijfel. Hij heeft in een video trouw gezworen aan terreurgroep IS en zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de truck die maandagavond over de kraampjes denderde op de Breitscheidplatz. Twaalf mensen kwamen om het leven, 48 mensen raakten gewond.
De Duitse veiligheidsdiensten beschouwden de Tunesiër als een gevaarlijke extremist. Amri werd maanden geschaduwd, maar bij gebrek aan concreet bewijs hielden de autoriteiten volgens Duitse media na de zomer op hem te volgen. Eigenlijk had hij uitgezet moeten worden nadat zijn asielaanvraag was afgewezen, maar dat lukte niet omdat Tunesië niet meewerkte.
Bondskanselier Merkel kondigde vrijdag maatregelen aan die de veiligheid moeten vergroten. Zo wil ze dat meer afgewezen asielzoekers daadwerkelijk het land worden uitgezet. Daarover heeft ze ook gebeld met de Tunesische president Essebsi. Merkel zei dat „het acute gevaar voorbij is, maar de dreiging van terrorisme voortduurt”.
De aanslag en de vlucht van Amri hebben op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat zelfs extremisten die als zodanig in beeld zijn alsnog door alle mazen kunnen glippen. Amri was na de aanslag vier dagen onvindbaar. Ondanks een internationaal opsporingsbevel wist hij per trein naar Italië te reizen. In dat land was hij in 2011, na de revolutie in zijn geboorteland, als asielzoeker aangekomen. Hij kwam er al snel in aanraking met justitie en zat een celstraf uit voor onder meer brandstichting. In de gevangenis zou hij de radicale denkbeelden hebben ontwikkeld die hem tot zijn terreurdaad in de Duitse hoofdstad brachten.