2016 in 25 foto’s
Ook in 2016 beheersen oorlog en vluchtelingen het nieuws. Strijd in Syrië, strijd tegen Islamitische Staat (IS). Vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in Europa, duizenden sterven onderweg. En natuurlijk de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten.
Oorlog en strijd
De burgeroorlog in Syrië is al jaren aan de gang, en kwam ook in 2016 niet ten einde. Rusland mengt zich nadrukkelijk in de strijd, door het Syrische leger te steunen. Tegen het eind van het jaar concentreert de oorlog zich om Aleppo. Inmiddels zijn er honderdduizenden doden gevallen. Op de foto een buitenwijk van Aleppo na een luchtaanval in april.
Vreselijk nieuws over rampen en oorlogen stompt ons af. Maar soms is er een foto die iedereen aanspreekt. Vorig jaar was er de foto van Aylan, een Syrische jongen die levenloos aanspoelde op het strand in Turkije. Dit jaar is het de vierjarige Omran. De Syrische jongen werd na een luchtaanval onder de puinhopen van Aleppo gevonden en in een ziekenauto gezet.
Vluchtelingen
Waar oorlogen zijn, zijn vluchtelingen. In Irak slaan mensen op de vlucht om de wreedheden van IS. Op deze foto uit oktober een gezin uit Mosul, die een veilig heenkomen zoekt in een vluchtelingenkamp.
Europa krijgt grote hoeveelheden vluchtelingen te verwerken. Dit leidt regelmatig tot angst en woede bij de bevolking. Er worden maatregelen genomen om niet iedereen een vrije doortocht te geven naar West-Europa. Bij de Griekse grens ontstaan grote tentenkampen. Vluchtelingen die terug kunnen keren naar eigen land, worden teruggestuurd.
Op de foto vluchtelingen die op zee zijn opgepikt door het Italiaanse Rode Kruis.
Bij de Grieks-Macedonische grens ontstaat in maart een tentenkamp van vluchtelingen die de grens willen passeren om naar West-Europa te reizen.
Trump
President Obama zit bijna acht jaar in het Witte Huis. Hillary Clinton en Donald Trump strijden om het presidentschap. Bij de verkiezingen in november wordt, verrassend genoeg, Trump gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Een paar dagen na zijn verkiezing gaat hij op bezoek bij zijn voorganger.
Aanslagen
IS sloeg ook in Europa een aantal keer hard toe. In Brussel kwamen op 22 maart 35 mensen om het leven bij verschillende aanslagen.
Op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, reed een man in een vrachtwagen in op een menigte die naar een vuurwerkshow keek. Daar kwamen 86 mensen bij om. De aanslag werd opgeëist door IS. Op de foto de vrachtwagen, de voorruit doorzeefd met politiekogels.
Vergelijkbaar is de aanslag in december in Berlijn. Een vluchteling rijdt met een vrachtwagen in op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. Daarbij vallen verschillende doden.
De katholieke priester Jacques Hamel werd tijdens de mis vermoord. Moslimjongeren sneden hem de keel door in het kerkje van Saint-Étienne-du-Rouvray. Ook hier zegt IS voor verantwoordelijk te zijn.
Coup Turkije
In de zomer werd een staatsgreep gepleegd in Turkije. De coupplegers wilden naar eigen zeggen de grondwettelijke orde, democratie en mensenrechten herstellen. De coup mislukte. President Erdogan houdt geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk. Op de foto een aantal coupplegers, die worden afgevoerd.
Rampen
In Ecuador vielen 600 doden bij een zware aardbeving in april. Op de foto staart een man naar wat er over is van zijn straat in Portoviejo.
Bijna 300 mensen kwamen om bij een aardbeving in midden-Italië. Enkele dorpen werden gedeeltelijk weggevaagd. Op de foto bekijkt de paus de enorme schade in Amatrice.
Een toestel van EgyptAir, op weg van Parijs naar Caïro, stort in mei in de Middellandse Zee. Van de 56 passagiers en de tien bemanningsleden overleeft niemand de ramp. Op de foto wordt gezocht naar wrakstukken van het toestel.
In Nederland worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Het onderzoeksteam zegt onomstotelijk bewijs te hebben dat het vliegtuig is neergehaald door een raket, afgevuurd uit pro-Russisch gebied.
Anti-EU
In een referendum stemmen de Britten in juni voor een vertrek uit de Europese Unie, een zogenaamd Brexit. Premier Cameron stapt op, en neemt met vrouw en kinderen afscheid van 10 Downing Street. Theresa May volgt hem op.
In Nederland stemde in april een meerderheid van de bevolking tegen een associatieverdrag van de EU met Oekraïne. In december zorgde premier Rutte alsnog voor een goedkeuring van het verdrag, door een bijlage bij het verdrag toe te voegen. Spreekbuis van de tegenstemmers is Jan Roos. Op de foto brengt hij zijn stem uit.
In Memoriam
Shimon Peres, oud-premier van Israël, overleed in september op 93-jarige leeftijd. Ondermeer Bill Clinton was aanwezig op zijn begrafenis.
In november overleed de Cubaanse revolutionair en politicus Fidel Castro. Zijn urn met as werd in een open auto door heel Cuba gereden.
V&D
De winkels van winkelketen V&D sluiten in de eerste maanden van het jaar hun deuren, na een faillisement. De keten had ruim zeventig vestigingen en bestond al meer dan honderd jaar.
Wilders
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders staat in november de pers te woord. Wilders is volgens de rechtbank schuldig aan aanzetten tot discriminatie, voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’.
Abortus
In november vond de Week van het Leven plaats. Op het Plein in Den Haag werden 30.000 kaarsjes geplaatst, symbool voor de 30.000 embryo’s die jaarlijks geaborteerd worden.
Feest op school
In juni vierde de kleine Johannes Calvijnschool in Amersfoort een feestje. Staatssecretaris Dekker beloofde dat ruim honderd laatste scholen van een levensbeschouwelijke richting open mogen blijven.
500 jaar Reformatie
Op 31 oktober wordt 500 jaar Reformatie herdacht in het Zweedse Lund. Tijdens een oecumenische herdenkingsdienst, waarbij ook de paus aanwezig is, klinken woorden van spijt en hoop.
Voltooid leven
Een commissie adviseert het kabinet negatief over een wetsvoorstel rond hulp bij zelfdoding. Toch wordt in december een wetsvoorstel door D66 gepresenteerd. Voorwaarde is dat een oudere minimaal 75 jaar is en dat er sprake moet zijn van een duurzame, weloverwogen en intrinsieke doodswens.