Buitenland

Evacuatie uit Oost-Aleppo stopgezet

De evacuatie van mensen uit de laatste belegerde enclave van jihadisten en rebellen in Aleppo is vrijdag stilgelegd. De partijen geven elkaar de schuld van de reden. Het Rode Kruis heeft een oproep gedaan snel verder te gaan met de evacuatie.

ANP/DPA
16 December 2016 13:30Gewijzigd op 16 November 2020 09:22
Een Maleisiër protesteert bij de Russchische Ambassade in Kuala Lumpur. beeld EPA
Een Maleisiër protesteert bij de Russchische Ambassade in Kuala Lumpur. beeld EPA

Het staatspersbureau SANA meldde dat jihadisten op bussen met evacués begonnen te schieten. Die tegenstanders van de regering van president Assad berichtten dat zijn militairen en milities op evacués schoten. Een Russisch persbureau meldde dat volgens het ministerie van Defensie in Moskou er niets meer te evacueren is. Meer dan 9500 mensen inclusief 4500 strijders en 337 gewonden zijn donderdag en vrijdag geëvacueerd en er zijn alleen nog wat jihadisten achtergebleven die er op Syrische militairen schieten.

In Libanon meldden sjiitische media dat het probleem verband houdt met de belegering van twee sjiitische dorpen in het noorden van Syrië. Jihadisten belegeren er al-Foua en Kefraya. Die zouden volgens wapenstilstandsakkoorden ook hulp krijgen, net als het belegerde Oost-Aleppo. Een hulpkonvooi dat vanuit Turkije naar de twee dorpen op weg was, zou door toedoen van jihadisten vrijdag zijn omgekeerd. Woensdag al dwarsboomden sjiitische milities het begin van het staakt-het-vuren in Aleppo, omdat ze met eisen over de dorpen kwamen.

Sjiitische strijders uit vooral Libanon, Irak en Iran hebben een doorslaggevende rol gespeeld bij de herovering van Aleppo. Ze bestrijden de soennitische extremisten die ook jihadisten worden genoemd. De meeste gewapende strijders tegen Assad zijn jihadisten.

Turkije heeft ondertussen laten weten dat Ankara, Moskou en Teheran vredesoverleg in Kazachstan plannen tussen de regering van Assad en rebellen. Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei dat Turkije, dat rebellen steunt, en Rusland en Iran, die Assad steunen, willen dat er een bestand in heel Syrië komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer