Buitenland

Syrische rebellen in Aleppo vragen om humanitair staakt-het-vuren

De historische binnenstad van Aleppo is woensdag volledig in handen van het Syrische leger gekomen. Voor de rebellen is het verlies van de zogenoemde Oude Stad een nieuwe tegenslag. Ze worden ook in andere delen van Aleppo steeds verder teruggedrongen.

Redactie buitenland
8 December 2016 09:33Gewijzigd op 16 November 2020 09:17
ALEPPO. Een soldaat van het Syrische leger in Aleppo reed gisteren  een invalide vrouw weg uit een wijk die zojuist door het leger is heroverd op rebellen. beeld AFP, George Ourfalian
ALEPPO. Een soldaat van het Syrische leger in Aleppo reed gisteren een invalide vrouw weg uit een wijk die zojuist door het leger is heroverd op rebellen. beeld AFP, George Ourfalian

De nieuwe successen van het Syrische leger werden woensdag gemeld door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog via een netwerk van waarnemers volgt.

Oost-Aleppo is het belangrijkste stedelijke gebied dat tot nog toe onder controle stond van diverse rebellengroepen. Die hebben tijdens gevechten de afgelopen twee weken ongeveer twee derde van het stadsdeel verloren.

In een verklaring vroegen de rebellen woensdag om een „humanitair staakt-het-vuren.” Dat zou onmiddellijk moeten ingaan en vijf dagen moeten duren, zodat het leven van burgers wordt gespaard. De rebellen willen dat inwoners die hun kant van de stad willen verlaten, daar de kans voor krijgen. Zo’n 500 mensen die acuut medische zorg nodig hebben, zouden onder toezicht van de VN geëvacueerd moeten worden.

De Syrische regering en bond­genoot Rusland hebben nog niet gereageerd op de noodkreet.

Aleppo werd voor het grondoffensief hevig gebombardeerd door de luchtmachten van beide landen, al beweren de Russen dat ze al wekenlang geen luchtaanvallen meer uitvoeren boven de stad. Ze zouden de gevechten nu overlaten aan de grondtroepen van president Bashar al-Assad.

De rebellen in Oost-Aleppo willen van overgave niets weten. Rusland heeft aangekondigd snel met de VS te gaan praten over de terugtrekking van de rebellen. Gewapende strijders die achterblijven, zullen „als terroristen en extremisten” worden behandeld, dreigde minister van Buitenlandse Zaken Lavrov maandag nog.

Bombardement in Irak

Bij een foutief bombardement in Irak zijn woensdag tientallen burgers omgekomen. Volgens een plaatselijk ziekenhuis en twee provinciebestuurders zijn zeker 55 burgers gedood, onder wie 
12 vrouwen en 19 kinderen.

De bommen vielen op een drukbezochte markt in de stad Qaim, zo’n 300 kilometer ten noord­westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De stad is in handen van Islamitische Staat. Een moskee zou het doelwit zijn geweest, meldde de BBC woensdag. Het is nog niet duidelijk wie de bombardementen heeft uitgevoerd.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag raketten afgevuurd op een Syrische luchtmachtbasis. Dat beweerden Arabische media en bronnen rond de Syrische regering woensdag. Van Israëlische zijde is niets officieel gemeld. Doelwit zou het militaire vliegveld Mezzeh, ten westen van Damascus, zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer