Buitenland

Buts in Russisch machtsvertoon Syrië

De prestigieuze inzet van een Russische vliegdekschip in de slag om Syrië loopt een forse deuk op. In drie weken tijd zijn twee jachtvliegtuigen van de Koeznetsov in zee gestort. De strijd gaat onverminderd door.

7 December 2016 15:39Gewijzigd op 16 November 2020 09:16
LATAKIA. Een Russische Soe-33 stijgt in de Middellandse Zee op van het vliegdekschip RFS Admiral Koeznetsov. Twee vliegtuigcrashes in drie weken tijd brengen Moskou ernstig in verlegenheid.  beeld  Russisch ministerie van Defensie
LATAKIA. Een Russische Soe-33 stijgt in de Middellandse Zee op van het vliegdekschip RFS Admiral Koeznetsov. Twee vliegtuigcrashes in drie weken tijd brengen Moskou ernstig in verlegenheid.  beeld Russisch ministerie van Defensie

De historische binnenstad van Aleppo is volledig in handen van het Syrische leger, zo meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten woensdag. Voor de rebellen is het verlies een nieuwe tegenslag. Ook in Oost-Aleppo moeten ze steeds meer terrein prijsgeven.

De herovering van Aleppo komt steeds dichterbij. Het wegdrijven van de opstandelingen in de stad –mede dankzij zeer zware Russische en Syrische bombardementen– zou de belangrijkste overwinning van het leger zijn in vijf jaar burgeroorlog.

Om extra luchtaanvallen te kunnen uitvoeren heeft Rusland eind oktober zijn enige vliegdekschip naar de Middellandse Zee gestuurd. De inzet van de RFS Admiral Koeznetsov –militair gezien onnodig– is vooral een sterk staaltje machtsvertoon van Poetin. Het vliegdekschip –met tien Soe-33’s en drie Mig-29’s aan boord– neemt voor het eerst deel aan een oorlog.

De prestigieuze missie van de 58.5000 ton metende Koeznetsov dreigt echter uit te lopen op een drama. Voor de tweede keer in drie weken tijd is een Russisch jachtvliegtuig tijdens een landing op het vliegdekschip neergestort.

Moskou bevestigt het verongelukken van de gevechtsvliegtuigen. Een Soe-33 kwam, net teruggekeerd van een luchtaan-
val in Noord-Syrië, bij de landing in de problemen. Een haak van 
de Soechoj moet een van de 
vier kabels op het vliegdek grijpen om af te remmen.

De piloot zou een kabel hebben gemist of een kabel zou zijn afgebroken, waarbij een doorstart niet meer mogelijk was. Het toestel kieperde overboord en verdween in de golven. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Een marinehelikopter pikte hem op uit zee.

Medio november stortte al een hypermoderne Mig-29KR neer bij de landing op het vliegdekschip. Drie Mig-jachtvliegtuigen keerden terug van een bombardementsmissie boven Syrië. De eerste voerde een geslaagde landing uit, bij de tweede braken twee van de vier remkabels.

De derde Mig-29 raakte in grote problemen, omdat de kabels in allerijl moesten worden gerepareerd. Het jachtvliegtuig kon niet anders dan noodgedwongen zijn landing uitstellen. Beide motoren vielen uit, mogelijk door een nijpend brandstoftekort. Het toestel stortte even later in zee. Moskou weidt niet uit over de crash. „Technische storing.” De piloot is ongedeerd.

De twee crashes brengen Moskou ernstig in verlegenheid. Poetins machtsvertoon loopt een deuk op. Uit satellietbeelden die rondgaan op Twitter zou blijken dat de Russen hun Soe-33-marinevliegtuigen inmiddels op een vliegbasis in Syrië tussen Soe-24’s, -34’s en -35’s hebben geparkeerd.

Crashes bij vliegdekschepen zijn zeldzaam. De Russische vliegongelukken hebben ongetwijfeld alles te maken met een slechte staat van onderhoud van verouderd wapentuig. Toch moet het Rode Leger niet worden onderschat. Moskou zet in Syrië ook hypermodern militair materieel in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer