Buitenland

FBI houdt Deense ‘zakenman’ aan

De leider van het omstreden en zich met financiële geheimzinnigheid omringende Deense zakenimperium Tvind is in de VS gearresteerd door de FBI.

Van onze correspondent
20 February 2002 10:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

De 63-jarige Tvind-chef Mogens Amdi Petersen wordt door de autoriteiten in Denemarken verdacht van belastingfraude en zal daarom na de afwikkeling van de hiervoor geldende formaliteiten door de VS worden uitgeleverd. Amdi Petersen werd aangehouden op de luchthaven van Los Angeles.

De Tvind-leider heeft de afgelopen dertig jaar onder de vlag van liefdadigheid en humanitaire hulp een even groot als ondoorzichtig wereldomspannend zakelijk concern opgebouwd, maar hield zich sinds 1978 schuil voor de openbaarheid. Niemand buiten de binnenste Tvind-kringen heeft hem al die jaren dan ook meer gezien. Oktober vorig jaar onthulde een van de Deense kranten echter dat hij een buitengewoon luxe appartement bewoonde in het miljardairstoevluchtsoord Fisher Island bij Miami in Florida.

Tvind startte destijds als een met een oude touringcar rondreizende en verwarde communistisch-maoïstische idealen uitdragende volkshogeschool voor jongeren en heeft de activiteiten allengs uitgebreid, onder meer met inzameling van oude kleding onder de paraplu van een organisatie die zich tooit met de naam Humana People tot People. Onder die naam is de Tvind-organisatie ook in Nederland aanwezig met een aanzienlijk kledingrecyclingbedrijf met het hoofdkantoor in Bunnik.

In Denemarken is Tvind tevens en met name actief met de instandhouding van scholen voor onder meer jeugd uit randgroepen. De opbrengsten van de Tvind-bedrijvigheid zijn door de jaren heen geïnvesteerd in zaken als bos- en tuinbouwprojecten, onroerend goed, schepen en handelsbedrijven.

Tvind, aan het thuisfront ironisch betiteld als „een van de grootste economische successen uit de Deense geschiedenis”, is echter ondanks deze op zich legale activiteiten omstreden, omdat het sterk schermt met de humanitaire doelstellingen van de organisatie. In feite is Tvind echter gewoon op winstmaximalisatie uit, zoals iedere private onderneming. Daarbij komt dat Tvind herhaaldelijk in opspraak is gekomen door de sektarische wijze waarop met medewerkers wordt omgegaan. Zo is bekend dat de leerkrachten in dienst van de Tvind-scholen het grootste deel van hun salaris moeten afstaan aan de organisatie. Dit gevoegd bij de geheimzinnigheid waarmee de in luxe levende top van de organisatie zich omringt en de oncontroleerbaarheid van de concernfinanciën, heeft in het verleden de Deense overheid herhaaldelijk aanleiding gegeven tot pogingen Tvind fiscaal eens grondig door te lichten.

Bij een razzia van de Deense ’FIOD’ in april van vorig jaar werden in de Tvind-burelen enkele tientallen computers in beslag genomen, terwijl tevens een bevel tot opsporing van de ’onzichtbare’ leider Amdi Petersen werd uitgevaardigd. Zijn aanhouding door de FBI is van deze aanpak het resultaat.

In vergelijking met de omvang van het Tvind-imperium is het bedrag dat volgens de politie niet aan de belasting is betaald desondanks bescheiden: circa 10 miljoen euro. Aan de andere kant liegt de strafmaat voor belastingfraude van dit formaat er niet om. Amdi Petersen loopt namelijk het risico voor acht jaar achter de tralies te verdwijnen als de rechter hem schuldig acht. Zover is het echter nog lang niet, want Tvind beschikt uiteraard over zeer ter zake kundige juristen, die niets onbeproefd laten om aan te tonen dat van malversaties geen sprake kan zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer