Zoon slachtoffer plofkraak in Kerkdriel: Als ze willen, komen ze overal binnen
De winkel was op alle mogelijke manieren beveiligd. „Eigenlijk valt er nauwelijks iets te halen. En dan gebeurt dit.” Rik Kollenburg (26) klinkt bijna gelaten als hij vertelt over de plofkraak in de winkel van zijn ouders.
De hele dag heeft hij de media te woord gestaan na de plofkraak op de Read Shop van zijn ouders aan het Mgr. Zwijsenplein in het Gelderse Kerkdriel. De winkel en het naastgelegen Kruidvatfiliaal werden door brand verwoest, andere winkels en appartementen liepen rookschade op.
Riks vader John raakte slaags met de overvallers en liep daarbij een ingeklapte long en een paar gebroken ribben op. „Naar omstandigheden gaat het goed met hem, maar hij moet waarschijnlijk nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven.”
Het drama in Kerkdriel begon maandagmorgen rond vier uur, toen in de woning van familie Kollenburg het alarm afging. Vader John pakte zijn fiets om poolshoogte in de winkel te nemen – zo’n 200 meter verderop. „Typisch m’n vader om er gelijk op af te gaan.”
Waarschijnlijk heeft Kollenburg senior buiten een van de daders aangetroffen, terwijl anderen in de winkel waren. „Hij heeft hen willen tegenhouden. Dat past bij hem. Hij is voor niets of niemand bang.”
In het gevecht dat volgde, werd de inwoner van Kerkdriel vermoedelijk op zijn rug geslagen met een ijzeren pijp. „Ik kwam net aanlopen, toen hij de ziekenwagen in werd getild.” De overvallers hadden het gemunt op de geldautomaat in de winke. Ze sloegen uiteindelijk op de vlucht, omdat de bewoners van de woning boven de winkel wakker werden en uit het raam begonnen te schreeuwen.
Door de plofkraak ontstond er een grote brand die twee winkels in de as legde. Omliggende winkels bleven maandag lang dicht, terwijl zo’n 25 omwonenden werden opgevangen in het gemeentehuis.
Rik Kollenburg is verbijsterd over het geweld waarmee de overvallers te werk zijn gegaan. „Met de trekhaak van een auto trokken ze de pui er uit. Vervolgens gebruikten de overvallers gasflessen om de geldautomaat te kraken. „Die gasflessen lagen nog bij de automaat.”
Tegen zulk geweld zijn normale veiligheidsmaatregelen nauwelijks bestand, constateert Kollenburg. „Eigenlijk is de winkel van mijn moeder. Mijn vader en ik verrichten vooral hand-en-spandiensten.” Nadat er twee jaar geleden was ingebroken, besloten zijn ouders de beveiliging aan te scherpen. „Alles wat mogelijk is, hebben ze gedaan: een alarm, camerabeveiliging, extra sloten en een stalen rolluik. Wat kun je nog meer doen? En dan gebeurt dit.”
Volgens winkeliers aan het Zwijsenplein is het de afgelopen jaren in de omgeving van Kerkdriel betrekkelijk rustig geweest met overvallen en ramkraken. Dat sluit aan bij het landelijke beeld: het aantal plofkraken is drastisch afgenomen. Maar er lijkt een kentering op te treden. Eind september constateerde de Nederlandse Vereniging van Banken een stijgende trend. Criminelen zouden het vooral gemunt hebben op geldautomaten van de ING in filialen van Albert Heijn.
Of de geldautomaat in de toekomst nog een plek krijgt in de Read Shop, weet Kollenburg niet. „Daar is het veel te vroeg voor. Voorlopig zijn we alles kwijt.”