Flinke minnen op beurzen
De Europese beurzen stonden vrijdagmiddag duidelijk in het rood. Beleggers sorteerden voor op een Italiaans referendum dat komend weekend wordt gehouden. Het belangrijke Amerikaanse banenrapport zette de koersen nauwelijks extra in beweging.
De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is evenwel allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het land.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.45 uur 1,1 procent lager op 448,54 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 645,03 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. In Milaan speelde de beurs 0,6 procent kwijt.
Op macro-economisch vlak kwam naar buiten dat de Amerikaanse werkgelegenheid in november beduidend sterker is gegroeid dan een maand eerder. De banengroei in oktober werd echter sterk neerwaarts herzien. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering en de markten gaan ervan uit dat de rente zal worden verhoogd.
In de AEX stond slechts Unibail-Rodamco (plus 2,3 procent) in het groen, na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezer was ING met een min van 3,1 procent, gevolgd door Altice (min 2,6 procent) en ABN AMRO (min 2,3 procent). Ook AkzoNobel was met een daling van 2,1 procent bij de grootste verliezers.
In Brussel kelderde Agfa-Gevaert ruim 21 procent. De overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken. In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 2,7 procent. Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,3 procent hoger op 51,24 dollar en Brentolie steeg 0,3 procent tot 54,07 dollar per vat. De euro noteerde 1,0644 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.