Buitenland

Israël beschiet kantoor van Arafat

Israëlische oorlogsschepen hebben woensdagochtend het hoofdkantoor van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Gaza en Palestijnse politiebureaus op de Westoever beschoten met machinegeweren en een raket. De Israëlische aanval volgt op een Palestijnse overval op een Israëlische legerpost nabij Ramallah, waarbij gisteravond zes Israëliërs werden gedood. Bij de Israëlische vergeldingsactie kwamen twaalf Palestijnen om het leven.

Buitenlandredactie
20 February 2002 10:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Bij de beschieting van het hoofdkantoor van Arafat kwamen vier bewakers om het leven. Een Israëlische F-16 bombardeerde het hoofdkantoor van de Palestijnse politie, ongeveer 700 meter verderop. Helikopters schoten raketten af op twee andere complexen van de veiligheidsdiensten nabij het kantoor van Arafat. Een Palestijnse veiligheidsfunctionaris kwam daarbij om het leven. Tijdens de aanval viel de elektriciteit uit en zat Gaza in het donker.

In Nablus vuurden Israëlische tanks op twee Palestijnse politiebureaus. Daarbij kwamen zes politieagenten om en raakten er vier gewond. Vlak bij de plaats in Ramallah waar dinsdagavond zes Israëlische militairen omkwamen bij een aanslag doodden Israëliërs een Palestijn tijdens een vuurgevecht.

Het was voor het eerst sinds het begin van de tweede intifada dat Israël het hoofdkwartier van Arafat in Gaza op de korrel nam. Arafat zelf zit al drie maanden door Israëlische tanks vastgepind in zijn kantoor in Ramallah op de Westoever. De commandant van de Palestijnse veiligheidstroepen in Gaza, generaal-majoor Razek Majaidie, zei dat Israël met de aanval op het kantoor van Arafat „alle rode lijnen heeft overschreden.”

Het aan zee gelegen kantoor werd van een afstand van ongeveer 300 meter vanaf Israëlische schepen onder vuur genomen met machinegeweren. Door de kogels gingen de ruiten aan diggelen. Vier bewakers kwamen om en acht raakten gewond toen een enkele raket insloeg op de binnenplaats.

De Israëlische aanval volgt op een Palestijnse overval op een Israëlische legerpost nabij Ramallah, waarbij gisteravond zes Israëliërs werden gedood. De verantwoordelijkheid werd in pamfletten in Ramallah opgeëist namens de Al-Aqsa Brigades, een militie die volgens Israël banden onderhoudt met de Fatah-beweging van Arafat. Dinsdag blies eerder op de dag een Palestijn zichzelf op nadat een achterdochtige Israëlische chauffeur hem zijn bus had uit gewerkt.

Kranten schreven dat de huidige situatie onhoudbaar is. „Er moet nu een beslissing worden genomen”, stelde commentator Yoav Limor van het dagblad Maariv. Het leger moet de Palestijnse gebieden veroveren, zich eenzijdig terugtrekken of ernst maken met een vredesovereenkomst, concludeerde Limor. Een groep van 1200 gepensioneerde veiligheidsofficieren heeft deze week gepleit voor een onmiddellijke terugtrekking uit het grootste deel van de Westoever en de Gazastrook en de ontmanteling van veertig tot vijftig geïsoleerde Joodse nederzettingen. De vrijgekomen militairen zouden een linie langs de onzichtbare grens tussen Israël en de Westoever moeten bewaken. Voorts moeten de vredesonderhandelingen met de Palestijnen onmiddellijk hervat worden, aldus de Raad voor Vrede en Veiligheid.

Arafat zei dinsdag nog steeds vast te houden aan het vredesproces, ondanks de Israëlische vergeldingsacties. Israël beschuldigt de Palestijnse leider ervan dubbel spel te spelen, door enerzijds zijn vredesbereidheid te belijden en anderzijds in het geheim militante groepen aan te moedigen tot aanvallen.

Voormalig premier Benyamin Netanyahu zei maandag dat Israël Arafat moet afzetten. „Het doel is het terreurregime te verslaan, om het ten val te brengen”, zei Netanyahu tegen het persbureau Associated Press. Netanyahu kondigde aan Sharon te willen opvolgen als leider van de Likud-partij en als premier van Israël.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft voor vandaag zijn veiligheidskabinet bijeengeroepen om zich op verdere stappen te beraden. Hij wil niets meer te maken hebben met de Palestijnse leider Arafat. Volgens de premier is de Palestijnse leider „irrelevant.” Wel heeft Sharon gezegd Arafat niet fysiek te willen uitschakelen.

Minister Peres van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de geweldsgolf zijn reis donderdag naar Madrid afgezegd. Spanje is momenteel voorzitter van de EU. Peres en de Spaanse premier Aznar zouden overleggen over mogelijk meer Europese hulp bij het bereiken van een staakt-het-vuren in Israël en de Palestijnse gebieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer