Verbazing over diefstal gebruikte kleding voor goede doel
„Bel de politie als u iets ziet.” Die boodschap verspreidt directeur M. Vooges van textielinzamelaar Sympany na de recente diefstal van gebruikte kleding en schoenen. En: „Ik verbaas me over de risico’s die dieven nemen voor een relatief geringe opbrengst.”
Sympany zamelt textiel –elk jaar rond de 23,5 miljoen kilo– in voor goede doelen. De organisatie ontstond in 2015 toen Stichting KICI kledinginzameling samenging met Humana. Ook andere instellingen brengen spullen bijeen, zoals het Leger des Heils.
Soms gaan dieven er met de buit vandoor. Recent zijn elf containers van Sympany leeggehaald, met name in Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland. „Onze chauffeurs rijden een route langs containers waarvan we inschatten dat ze inmiddels minstens voor driekwart zijn gevuld. Als ze dan bij een container komen die bijna of geheel leeg is, krijgen ze argwaan. Andere keren bellen oplettende burgers ons. Maar die zouden beter de plaatselijke politie kunnen bellen”, zegt Vooges.
Zelf plaatst de organisatie nogal eens een lokzak in een container. „Als die een signaal geeft op een moment dat er geen chauffeur van ons in de buurt is, weten we dat er mogelijk diefstal aan de gang is. We volgen het signaal dan en waarschuwen ondertussen de politie.”
Vier weken geleden reed de politie enkele kledingdieven klem. „Onze lokzak in hun bestelbusje was het bewijs.” Wie er achter de diefstallen zitten? „Het busje had een Pools kenteken.”
Vooges verbaast zich over de risico’s die de dieven nemen. „Ze verkopen het spul waarschijnlijk aan sorteerders, maar krijgen naar onze inschatting geen 40 cent per kilo. Stelt dat je 400 kilo steelt, dan ben je een tijd bezig om dat in te laden, met een groot risico dat je wordt gepakt. En de opbrengst is vervolgens nog geen 160 euro. Moet je het daarvoor doen?”
Vooges zoekt de publiciteit om burgers alert te maken, in de hoop dat ze de politie bellen als ze dieven hun slag zien slaan. „Zelf nemen we ook onze maatregelen. We hebben sloten vervangen of dichtgekit, en we denken nog na over andere belemmeringen die we kunnen opwerpen.”
De diefstallen doen afbreuk aan de nobele doeleinden waarmee Sympany en andere instellingen de gebruikte spullen inzamelen. De opbrengst gaat naar projecten in Afrikaanse landen en India die zelfredzaamheid en duurzaamheid bevorderen. Daarmee worden jaarlijks meer dan 60.000 mensen geholpen.
Voor het sorteren van het ingezamelde textiel schakelt de Utrechtse onderneming sociale werkplaatsen en andere bedrijven in waar mensen „met een afstand tot de arbeidsmarkt” een baan hebben gekregen. Het gerecyclede textiel wordt zoveel mogelijk opgenomen in de productie van nieuwe mode.