Politiek

Grondgebonden boeren krijgen geen korting bij invoering fosfaatrechtenstelsel

Melkveehouders die de mest van hun koeien kwijt kunnen op eigen grond, worden niet gekort als het stelsel van fosfaatrechten in 2018 wordt ingevoerd.

Redactie politiek
1 December 2016 11:05Gewijzigd op 16 November 2020 09:04
Fosfaatwinning. beeld namphos.com
Fosfaatwinning. beeld namphos.com

Een amendement van CU en D66 om de zogeheten grondgebonden bedrijven te ontzien, krijgt donderdagavond in het Kamerdebat over fosfaatrechten steun van een Kamermeerderheid. Onder meer PvdA en CDA zijn voor.

CU-Kamerlid Dik-Faber is daar „heel erg blij mee”, zei ze donderdagochtend. „Grondgebonden bedrijven hebben niet bijgedragen aan de overschrijding van het fosfaatplafond.” Dan is het ook eerlijk om ze niet te korten, vindt ze.

Als grondgebonden bedrijven worden ontzien, krijgen overige melkveebedrijven te maken met een „iets hogere” korting op hun fosfaatrechten als het stelsel wordt ingevoerd, erkent Dik-Faber. 
Samen met het CDA heeft ze voorstellen ingediend om ook die tegemoet te komen. Ze zal staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) donderdagavond oproepen beter zijn best te gaan doen om in Brussel een nieuwe derogatie veilig te stellen, zodat Nederlandse melkveehouders extra mest mogen blijven uitrijden op grasland.

SGP’er Dijkgraaf noemde het donderdagmorgen „cruciaal” dat melkveebedrijven niet worden gekort. „Straf bedrijven niet voor fouten die het ministerie heeft gemaakt.”

Hij steunt het amendement van CU en D66 „als andere boeren daardoor niet extra worden gekort.” Daar was donderdagmorgen nog geen oplossing voor, „maar dat moet wel. Anders zijn de andere boeren zwaar de klos.”

Dijkgraaf is sowieso tegen het fosfaatrechtenstelsel. „Het verbetert de waterkwaliteit niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer