Weer geweld op Ambon ondanks avondklok
Ondanks een nachtelijk uitgaansverbod zijn vrijdag zeker vijftien mensen gewond geraakt op Ambon. Onbekenden bestookten met molotovcocktails een groep mensen in de wijk Talake. Zeker dertien mensen zijn met brandwonden opgenomen in het al-Fatah-ziekenhuis.
De wijk is het toneel van veel geweldplegingen, die te maken hebben met wrijvingen tussen de islamitische en de christelijke gemeenschappen op de Molukken. Het geweld barstte zondag opnieuw los en sindsdien zijn zeker 37 doden en 160 gewonden gevallen.Vrijdag werd voor de zesde achtereenvolgende dag gevochten door christenen en moslims. Vijftien moslims raakten gewond en in een christelijke wijk werden zeker dertig huizen in brand gestoken. De bewoners daarvan waren de afgelopen dagen al op de vlucht geslagen.
De situatie in de rest van Ambon-stad was vrijdag evenwel redelijk rustig. Ambtenaren gingen weer aan het werk, winkels openden hun deuren en voor banken stonden lange rijen. „We hebben geen contant geld meer en dit wordt een lang weekeinde. Ik neem geld op voor het geval dat”, aldus een inwoonster van Ambon-stad.
Bij een hevige strijd tussen de bevolkingsgroepen op de Molukken vielen tussen 1999 en 2002 vele duizenden doden. Sinds een vredesakkoord in februari 2002 was het relatief rustig, maar gevreesd wordt dat de huidige rellen de opmaat vormen voor een herhaling van de gewelddadigheden van enkele jaren geleden.
De autoriteiten hieven in september de noodtoestand op omdat het zo kalm was. De Indonesische minister van Binnenlandse Zaken, Sabarno, heeft gezegd dat het voorlopig nog niet noodzakelijk lijkt de noodtoestand weer in te voeren op de Molukken.
Vrijdag kondigde een zegsman van de nationale Indonesische politie wel aan dat er huiszoekingen naar verboden wapens zullen worden verricht. „De politie zal een schoonmaakbeurt uitvoeren in buurten waar zich nog steeds schietpartijen voordoen, zoals Tamah Lapang Kecil”, aldus de woordvoerder.
Door het recente geweld zijn honderden woningen en veel andere gebouwen, waaronder het regionale kantoor van de Verenigde Naties, in vlammen opgegaan. De politie heeft zeker dertig christenen gearresteerd die verdacht worden van separatistische activiteiten. Meer dan 2000 mensen, zowel christenen als moslims, zijn op de vlucht geslagen.