Suriname blijft geloven in groei
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet vorige week weten uiterst somber te zijn over de economische situatie in Suriname. De verwachting is dat de economie dit jaar met 9 procent krimpt, terwijl de inflatie uitkomt op een kleine 70 procent. De regering van president Desi Bouterse houdt echter vol dat het ergste achter de rug is.
Nadat het IMF enkele maanden geleden een eerste noodlening van bijna 80 miljoen euro verstrekte, is de relatie met de Surinaamse regering behoorlijk bekoeld. De regering-Bouterse ligt op ramkoers met het fonds, omdat ze weigert de aan de lening verbonden eisen van het IMF uit te voeren.
Zo vroeg het IMF de subsidies op brandstof, elektriciteit en water af te bouwen. Daardoor zouden de tarieven voor de burgers omhoog gaan. Maar de regering heeft besloten dit voorlopig niet te doen. Op een tweede tranche van enkele tientallen miljoenen euro’s hoeft Suriname voorlopig niet te rekenen, zo heeft de financiële instelling vanuit Washington inmiddels laten weten.
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ligt daar niet wakker van. De regering trekt volgens hem haar eigen plan met een eigen hervormingsprogramma en wil zich niets door het IMF laten opleggen. Hij geeft wel toe dat de eerste bijna 80 miljoen euro zeer welkom was. „Dat bedrag heeft geholpen bij het wegwerken van achterstanden in betalingen”, zegt hij. De minister verwacht echter dat Suriname het nu ook zonder het IMF wel redt, door geld te lenen bij de Islamitische Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en andere internationale financiële instellingen.
Wantrouwen
De oppositie en deskundigen zijn echter minder optimistisch en vrezen dat Surinamers generatieslang zullen worden opgezadeld met het aflossen van de schulden die nu worden gemaakt. Bovendien hebben veel mensen er maar weinig vertrouwen in dat het geld dat wordt geleend, ook nuttig wordt besteed, zeker met Hoefdraad als minister van Financiën.
Tijdens de eerste regering-Bouterse (2010-2015) heeft hij als directeur van de Centrale Bank toegestaan dat de flink gevulde staatskas volledig opdroogde. Daarmee werd de basis gelegd voor de huidige crisis. Een groot deel van het geld werd gestopt in zinloze en mislukte peperdure projecten of verdween in de zakken van corrupte vertrouwelingen van Bouterse.
Hoefdraad zelf is er echter vast van overtuigd dat hij de man is die de economie weer op de rails kan krijgen. Hij voorspelt voor volgend jaar zelfs een kleine economische groei, wat volledig haaks staat op de berekeningen van het IMF en gezien de realiteit ook onmogelijk wordt geacht.
Maar Hoefdraad heeft daar geen boodschap aan. „Wij zien het glas als halfvol en niet als halfleeg. We zijn op de goede weg en gaan de economie weer gezond maken. We doen het met ons eigen programma en op onze manier”, verzekert de bewindsman.