Banken beboet voor monopolie Interpay
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Nederlandse banken en Interpay een boete opgelegd voor het monopolie op het betalingsverkeer.
De betalingsorganisatie moet 30 miljoen euro betalen voor het berekenen van „excessieve tarieven” aan winkeliers. Acht Nederlandse banken krijgen samen een boete van 17 miljoen euro voor het beperken van de onderlinge concurrentie.
Dat heeft de NMa donderdag bekendgemaakt. Interpay is de onderneming die in Nederland het betalingsverkeer afhandelt en is eigendom van de banken. De NMa maakte een jaar geleden al rapport op tegen Interpay en tegen de acht banken die eigenaar zijn van het betalingsbedrijf. Dat zijn ABN AMRO, Rabobank, ING Bank, Fortis Bank, SNS Bank, Friesland Bank, Van Lanschot Bankiers en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).
De boete voor Interpay heeft betrekking op overtredingen tussen begin 1998 en eind 2001. De NMa concludeert dat ondanks recente tariefsverlagingen door het bedrijf de winkeliers nog steeds te veel betalen voor de afhandeling van betalingen. Volgens de kartelwaakhond liggen de tarieven van Interpay vijf tot zeven keer te hoog. Door de hoge tarieven hebben detaillisten, en uiteindelijk de consument, schade geleden, aldus de NMa.
De banken krijgen een geldstraf voor het beperken van concurrentie door het verkopen van betaaldiensten aan winkeliers exclusief via Interpay te regelen. Inmiddels worden de contracten niet meer met Interpay, maar met de afzonderlijke banken afgesloten. Volgens de NMa zal dit tot lagere tarieven leiden.
Interpay gaat in beroep tegen de boete. Volgens het betalingsbedrijf bevat het onderzoek van de NMa „ernstige fouten” en is er sprake van een „exorbitante boete.” Het Nederlandse tarief is een van de laagste in Europa, aldus Interpay.
Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tekent bezwaar aan tegen het oordeel van de NMa. Het is volgens de vereniging verbazingwekkend dat de banken een boete krijgen „voor het laten fungeren van Interpay als verkoopkantoor voor pindiensten.” De samenwerking heeft het mogelijk gemaakt dat er binnen Nederland op ruime schaal met de pinpas kan worden betaald via een veilig en efficiënt betaalsysteem, aldus de NVB.
De boetes van de verschillende banken lopen onderling uiteen omdat de grote banken een groter belang hebben in Interpay dan de kleine instellingen. ABN AMRO, Rabobank en ING Bank moeten 3,9 miljoen euro betalen. Fortis en SNS zijn voor 1,9 miljoen aangeslagen en Van Lanschot, Friesland Bank en BNG ieder voor 500.000 euro.
Interpay krijgt de maximale boete die de NMa kan opleggen, 10 procent van de bewuste omzet. De onderneming heeft jaarlijks 300 miljoen euro aan inkomsten uit pinbetalingen. Als na alle beroepsprocedures de boete voor Interpay blijft staan, moeten de banken opdraaien voor deze kostenpost.
Interpay maakte in 2002 een verlies van 39,4 miljoen euro, zo blijkt uit de laatste cijfers die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd. In 2001 en 2000 schreef de onderneming winsten van respectievelijk 38,9 miljoen en 22,1 miljoen euro.
MKB Nederland gaat onderzoeken of het te veel betaalde kosten op Interpay kan verhalen. Volgens een woordvoerder moeten de tarieven naar aanleiding van deze uitspraak per 1 mei direct omlaag.