Buitenland

Moslimgroep Thailand waarschuwt toeristen

Een Thaise moslimgroepering heeft buitenlandse toeristen donderdag opgeroepen weg te blijven uit de zuidelijke moslimprovincies en de nabijgelegen toeristische provincies Phuket, Pang Nga, Krabi en Pattalung. In een verklaring zegt de groep Bersatu niet te kunnen instaan voor de veiligheid van de toeristen in deze delen van Thailand.

Buitenlandredactie
29 April 2004 20:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

Bersatu bundelt verscheidene moslimgroeperingen, die het overwegend islamitische zuiden willen afscheiden van de rest van het vooral boeddhistische Thailand. De Thaise regering heeft alle afscheidingsbewegingen in het zuiden van het land verboden.

De waarschuwing volgde op het bloedbad woensdag in Zuid-Thailand. Daar vielen 113 doden toen veiligheidstroepen jonge moslims beschoten die politieposten en overheidsgebouwen wilden aanvallen.

De Thaise toeristenindustrie is zeer bevreesd voor de negatieve gevolgen van het opgelaaide geweld. De verenigde Thaise toeristenindustrie TAT heeft al gezegd rekening te houden met een afname van het aantal boekingen. De waarschuwing van Bersatu heeft nu direct betrekking op belangrijke (eiland)bestemmingen als Phuket, Phi Phi en Krabi, die buiten de moslimgebieden liggen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar vier zuidelijke provincies van Thailand. Dat zijn andere gebieden dan die de moslimorganisatie heeft genoemd, namelijk: Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla. „In de overige gebieden van Thailand kan zonder problemen worden gereisd”, aldus het ministerie. De oproep van moslimorganisaties was de woordvoerster van Buitenlandse Zaken nog niet bekend. „Maar we bekijken continu of het advies moet worden aangepast.”

Het departement benadrukt dat dreiging bestaat tegen westerse doelen in het algemeen, niet specifiek tegen Nederlanders in Thailand. Reizigers worden opgeroepen extra waakzaam te zijn, vooral in publieke gelegenheden waar veel westerlingen komen.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra zegt goede hoop te hebben dat de politie en het leger door 108 moslimrebellen dood te schieten een eind heeft gemaakt aan het geweld in de zuidelijke moslimprovincies. De regering stuurt tot 2000 extra militairen naar de zuidelijk provincies. De manschappen moeten het door jonge moslims opgelaaide geweld verder de kop indrukken.

Thaksin zei donderdag ook dat is gebleken dat een deel van de rebellen drugs had gebruikt toen ze woensdag in drie zuidelijke provincies politiebureaus en controleposten van het leger aanvielen. Volgens bewoners van de plaatsen waar het geweld zich afspeelde, schoten politie en leger behalve rebellen ook burgers dood.

De belangrijkste Thaise moslimleider, Sawas Sumalyasak, zei donderdag in de krant The Nation dat hij het optreden van de autoriteiten steunt. Volgens hem zijn de veiligheidstroepen niet over de schreef gegaan. Ze zouden de opstandelingen, van wie een deel zich schuilhield in een moskee, voldoende tijd hebben gegeven de aanvallen te staken. Pas toen overgave uitbleef, werd er ingegrepen.

De Thaise vice-premier Chavalit Yongchaiyudh zei evenwel dat de generaal die opdracht gaf tot de aanval op de moskee is teruggehaald naar Bangkok. De man zou orders hebben genegeerd om de aanval op het gebedshuis uit te stellen. In de moskee kwamen 34 opstandelingen om het leven. Desondanks treft de generaal geen echte blaam, aldus de vice-premier, omdat hij uiteindelijk handelde „in goed vertrouwen.”

De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi sprak de vrees uit dat moslimrebellen uit het zuiden van Thailand naar zijn land zullen vluchten. De grens tussen Maleisië en Thailand werd donderdag extra bewaakt. Anders dan in Thailand wonen in Maleisië overwegend moslims. In Thailand wonen alleen in het zuiden meer moslims dan boeddhisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer