Trumps klimaatvisie desastreus voor economie VS
De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS heeft op de VN-klimaattop in Marrakech geschokte reacties opgeleverd van de regeringsleiders; de klimaatplannen van Trump beloven weinig goeds.
De klimaatverandering veroorzaakt door mensen? Trump gelooft er niets van. De geruchten gaan dat de VS onder zijn leiding onder het klimaatakkoord van Parijs uit willen; in ieder geval staat Trumps klimaatbeleid haaks op dat van Obama.
Volgens Myron Ebell, beoogd hoofd van het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap, is klimaatverandering de komende 100 à 200 jaar geen wereldwijd probleem. Tot die tijd kan de wereld gewoon gebruikmaken van fossiele brandstoffen.
Zijn klimaatvisie kwam Trump op heel wat commentaar te staan. VN-chef Ban Ki Moon gaf aan een persoonlijk gesprek te willen met Trump. „Ik ga ervan uit dat hij een snelle, wijze beslissing zal nemen”, tekende dagblad The Guardian uit zijn mond op.
Trumps uitspraken ten aanzien van het klimaat zijn met name ingegeven door economische motieven. Een van zijn bizarre uitspraken was dat de klimaatverdragen een Chinese uitvinding zijn om de Amerikaanse industrie om zeep te helpen. Hij voorziet kennelijk een opleving van de Amerikaanse industrie wanneer hij daar uit stapt. Het is echter de vraag wie er het meest van profiteert wanneer de VS zich uit het klimaatverdrag terugtrekken.
De afgelopen jaren bleek de deelname van de VS aan klimaatafspraken cruciaal om grote derdewereldlanden zoals China en India over de streep te trekken. Dat ligt nu totaal anders. China speelt momenteel een constructieve rol rond het klimaatverdrag.
Het land moet ook wel: de grote steden dreigen onleefbaar te worden door verstikkende smog die er als een bruine deken boven hangt. China investeert daarom ook op grote schaal in de opwekking van duurzame energie.
Wanneer de VS besluiten uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen en fossiele brandstoffen voorrang geven, krijgen ze Rusland aan hun kant. Maar ze dreigen zich steeds meer te isoleren van China en Europa.
Doordat Europa en China in toenemende mate hechten aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en gebruik van groene energie voor de productie van consumptiegoederen, zullen importproducten ook moeten gaan voldoen aan duurzaamheidseisen. Dan zitten de VS met hun fossiele brandstoffen in de hoek waar de klappen vallen.
Naarmate de VS zich isoleren, zal China steeds meer een sleutelrol naar zich toe te trekken en meer zakendoen met Europa. Kortom: China meet zich de rol van wereldleider aan en Europa profiteert ervan.
Het is kiezen of delen voor Trump. Zich terugtrekken uit de klimaatverdragen heeft heel vervelende gevolgen voor de Amerikaanse economie. Zo zullen fabrikanten hun producten minder gemakkelijk kwijt kunnen. Daarbovenop komt het effect van de handelsoorlog die Trump heeft aangekondigd. Uiteindelijk snijden de VS zichzelf in de vingers en betaalt de hardwerkende Amerikaan het gelag.