Binnenland

RIVM richt uitleg over inenten niet alleen op refo

Ouders die op het consultatiebureau komen, krijgen binnenkort meer uitleg over de vaccinaties van hun kinderen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil hiervoor extra geld; het gaat over zo’n 2 miljoen euro.

17 November 2016 14:31Gewijzigd op 16 November 2020 08:37
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Hoewel het RIVM de reformatorische bevolkingsgroep met de actie zeker op het oog heeft, is deze niet uitsluitend op haar gericht. „Het RIVM merkt dat ouders steeds meer vragen stellen aan jeugdartsen over het vaccinatieprogramma van de overheid. We hebben voorgesteld het budget structureel te verhogen, zodat er meer ruimte komt voor uitleg”, aldus Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, donderdagochtend.

„Onze inschatting is dat jeugdartsen bij een op de vijf ouders behoefte hebben aan meer tijd om alle vragen te beantwoorden. Dan is het gewone spreekuur te kort.”

Allerlei ouders –van hoog- tot laagopgeleid, allochtoon en autochtoon– twijfelen over het al dan niet vaccineren van hun kinderen. Ze nemen niet zonder meer van overheid en wetenschappers aan dat vaccineren goed zou zijn voor hun kind. Kunnen kwetsbare baby’s de injecties wel aan? Waarom moeten de kinderen de vaccinaties zo vroeg krijgen?

Religieus

„We merken dat bij bevindelijk gereformeerden dezelfde vragen leven als in het algemeen onder ouders. Daarbij heeft een aantal ook nog religieuze bezwaren”, is de ervaring van Van Vliet. „In onze beleving lopen die vragen vaak door elkaar heen.” Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 50 procent van deze doelgroep hun kinderen alsnog laat vaccineren.

Voor 80 procent van de bevolking is het vanzelfsprekend om hun baby te laten inenten, vervolgt de programmamanager. „Ongeveer 15 procent heeft vragen, maar laat de kinderen vervolgens wel vaccineren; 5 procent ziet ervan af om religieuze of andere redenen.”

De afgelopen twee jaar is de vaccinatiegraad in Nederland wel afgenomen. Of het RIVM er door een betere voorlichting in zal slagen deze weer omhoog te krijgen, is de vraag, aldus Van Vliet. „De beslissing ligt bij de ouders. Die zijn in het algemeen goed geïnformeerd en anders kunnen ze met hun vragen bij de jeugdarts terecht.”

De Nederlandse regering heeft zich gecommitteerd aan internationale afspraken binnen de wereldgezondheidsorganisatie WHO. „Dat gaat over de uitroeiing van polio, waarvoor wereldwijd een vaccinatiegraad van 90 procent nodig is. En over de uitroeiing van mazelen en rodehond. Daarvoor is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig. Dat halen we in Nederland niet en dat kunnen we ook niet afdwingen”, verklaart Van Vliet.

In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De deelname aan het RVP is met 92 tot 93 procent nog steeds hoog.

Decennia geleden waren met name de pokkenvaccins voor sommige kinderen nog dodelijk. Door de betere vaccins en de goede gezondheidszorg overlijden in Nederland al jaren nauwelijks meer kinderen, stelt Van Vliet. „Overlijdensgevallen door vaccinaties zelf kennen we niet meer. Zou er iets misgaan, dan nemen we zo’n vaccin direct terug. Uit onderzoek blijkt dat de vaccinaties door de jaren heen het leven van 9000 kinderen hebben gered.”


Lees ook in Digibron

RIVM-onderzoek brengt risico’s epidemie in kaart (Reformatorisch Dagblad, 16-02-2016)

Twijfels over effectiviteit vaccinaties onterecht (Reformatorisch Dagblad, 14-01-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer