Buitenland

Rusland vertrekt uit Internationaal Strafhof

Rusland keert zich af van het Internationaal Strafhof (ICC), omdat het volgens Moskou eenzijdig en ondoelmatig is. Het heeft gisteren zijn handtekening onder het Verdrag van Rome ingetrokken. Dat heeft het Kremlin laten weten.

Redactie buitenland
17 November 2016 09:57Gewijzigd op 16 November 2020 08:37
Poetin.  beeld EPA, MICHAEL KLIMENTYEV
Poetin.  beeld EPA, MICHAEL KLIMENTYEV

Het land heeft wel aan de wieg gestaan van het hof door voor de oprichting te tekenen, maar Rusland is nooit echt toegetreden via ratificatie, zoals Nederland in 2001.

„Het Internationaal Strafhof heeft nooit de verwachtingen kunnen waarmaken en het werd nooit een echt onafhankelijke juridische instelling met autoriteit”, staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische president Poetin heeft per decreet besloten dat Rusland het Verdrag van Rome niet zal ratificeren. Het land is niet het enige dat het verdrag niet ratificeerde, ook landen zoals de VS, China en Israël hebben dat niet gedaan.

Het hof in Den Haag is bestemd voor de berechting van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in situaties waarin de plaatselijke justitie dat om wat voor reden dan ook nalaat. De partijen die zijn aangesloten bij het ICC vergaderen deze week in Den Haag over het strafhof.

Een woordvoerder van het ICC was niet onder de indruk van het besluit van het Kremlin, omdat „Rusland immers nooit lid is geweest.”

De afgelopen tijd keerden drie landen die het verdrag wel hadden geratificeerd, het hof de rug toe. Het gaat om Burundi, Zuid-Afrika en Gambia, die boos zijn omdat er tot nu toe alleen Afrikanen voor het hof zijn gedaagd. Momenteel zijn bijvoorbeeld twee Afrikaanse staatshoofden door het ICC aangeklaagd.

Het hof heeft zich sinds de feitelijke oprichting in 2002 haast uitsluitend met Afrika beziggehouden, maar vrijwel zonder resultaat. Inmiddels heeft het hof meer dan 1 miljard euro uitgegeven en is het tot twee veroordelingen gekomen. Het wordt ervan beschuldigd politiek te bedrijven bij het selecteren en aanklagen van verdachten.

Rusland had in januari al moeite met het ICC, toen dat meldde onderzoek te gaan doen buiten Afrika, in het door Rusland ingelijfde Zuid-Ossetië in Georgië. In een rapport van dinsdag van het ICC staat te lezen dat de Krim een door Rusland bezet deel van Oekraïne is.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zei in een reactie dat hij nooit de indruk had dat Rusland serieus van plan was om volledig lid te worden van het ICC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer