Buitenland

Het Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof (ICC) is in het leven geroepen om daders van genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid te bestraffen. In totaal hebben 124 landen hun handtekening gezet onder het Statuut van Rome, waarin tot de oprichting van het hof werd besloten. De belangrijkste grootmachten ontbreken al vanaf het begin.

ANP
16 November 2016 15:00Gewijzigd op 16 November 2020 08:35

Het hof is bedoeld als aanvulling op nationale rechtssystemen; het komt in actie als landen dit zelf nalaten. Lidstaten en de VN-Veiligheidsraad mogen ook zaken aandragen.

De grootmachten China, Rusland en de Verenigde Staten zijn geen partij. Rusland en de VS ondertekenden weliswaar het oprichtingsverdrag in 1998, maar rafiticeerden het vervolgens niet. Daardoor bleven de handtekeningen een dode letter. China doet helemaal niet mee.

Om Rusland officieel lid te maken van het ICC, zou de president het parlement om goedkeuring moeten vragen. Maar Vladimir Poetin heeft woensdag duidelijk gemaakt dat hij het tegendeel zal doen: wat hem betreft is het hof een mislukking.

Na jaren van uitbreiding kampt het in Den Haag gevestigde hof de laatste tijd met meer tegenslagen. Zuid-Afrika, Burundi en Gambia hebben aangekondigd dat ze zich terugtrekken, omdat ze het vervolgingsbeleid van het ICC racistisch vinden. Ze storen zich eraan dat tot nog toe alleen Afrikanen zijn vervolgd.

Een land dat het Statuut van Rome heeft ondertekend, kan zich terugtrekken door dit te laten weten aan de secretaris-generaal van de VN. De opzegtermijn is een jaar. Zaken die al speelden voordat het land zich terugtrok, lopen gewoon door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer