Buitenland

In Zimbabwe vrezen journalisten nieuwe wet tegen cybercrime

De Zimbabwaanse regering werkt aan een wet tegen „cybercrime en terrorisme.” Journalisten vrezen dat die ingezet zal worden om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Busani Bafana
12 November 2016 10:37Gewijzigd op 16 November 2020 08:28
HARARE. De Zimbabwaanse president Mugabe lijkt met een nieuwe wet oppositie via internet hard te willen aanpakken. beeld EPA, Aaron  Ufumeli
HARARE. De Zimbabwaanse president Mugabe lijkt met een nieuwe wet oppositie via internet hard te willen aanpakken. beeld EPA, Aaron Ufumeli

Vier jaar geleden klapte een publicist onder de schuilnaam Baba Jukwa op Facebook uit de school over intriges binnen de regerende partij Zanu-PF in Zimbabwe. Hij wist 400.000 volgers te verzamelen met zijn onthullingen. De raadselachtige figuur, vermoedelijk een mol binnen de partij zelf, is nooit gepakt en altijd onbekend gebleven.

De regering, die een lange geschiedenis van intolerantie heeft als het gaat om tegenspraak, wil niet nog vaker te maken krijgen met „sociale media-dissidenten” zoals Baba Jukwa. Er zit een wet aan te komen tegen cybercrime en terrorisme, die volgens journalisten hoogstwaarschijnlijk ingezet zal worden om de kwetsbare vrijheid van meningsuiting te smoren. Als de wet er komt, betekent dat –afgaand op verklaringen van de regering, politie en het leger– dat „misbruikers van sociale media” direct aangepakt zullen worden.

De commandant van het Nationale Zimbabwaanse Leger, luitenant-generaal Valerio Sibanda, zei onlangs in de overheidskrant Herald dat het leger getraind wordt om te kunnen omgaan met „cyberoorlogen, waarbij informatie- en communicatietechnologie worden gebruikt om mensen te mobiliseren verkeerde dingen te doen.”

De Zimbabwaanse minister van Informatie, Media en Omroepdiensten Chris Mushowe ontkende eerder dat de wet het einde betekent voor de persvrijheid. „Deze wet is niet bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te stoppen of mensen het zwijgen op te leggen. Het gaat erom dat we samen met andere landen de dreiging van het terrorisme bestrijden”, verklaarde hij eind augustus tegenover de plaatselijke media na een gesprek met de Britse ambassadeur in Zimbabwe. „We willen niet dat informatie via Zimbabwe verstuurd wordt naar andere landen, of hier de nationale veiligheid bedreigt.”

Hoewel de nieuwe grondwet de persvrijheid garandeert, hebben journalisten het nu al niet makkelijk in Zimbabwe, met name als ze voor onafhankelijke media werken. Persorganisatie Freedom House in Washington noemt Zimbabwe, samen met Bangladesh, Turkije, Burundi, Frankrijk, Servië, Jemen, Egypte en Macedonië, als een van de landen waar in 2015 de persvrijheid het sterkst is afgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer