Opnieuw bombardementen in Fallujah
De Amerikaanse strijdkrachten hebben woensdag voor de tweede opeenvolgende dag met veel machtsvertoon doelen bestookt in de Iraakse verzetshaard Fallujah. De Amerikaanse president Bush zei dat de militairen „alle noodzakelijke acties zullen ondernemen” om de soennitische stad veilig te stellen.
Met gevechtsvliegtuigen en helikopters beschoten de Amerikanen gebouwen in het noorden van de belegerde stad. Na herhaalde aanvallen stegen zwarte rookpluimen op boven Fallujah. Op de grond leverden Amerikaanse sluipschutters vuurgevechten met opstandelingen.
’s Avonds werd volgens ooggetuigen een munitieopslagplaats getroffen. Eerder op de dag bestookten de Amerikanen zeker drie gebouwen vanwaar uit mariniers waren beschoten. Er werd onder meer gevochten bij een treinstation dat door opstandelingen zou worden gebruikt.
Dinsdagavond was Fallujah ook al het toneel van Amerikaanse vergeldingsacties. Twee gevechtsvliegtuigen bestookten toen doelen in de omsingelde verzetshaard. Over slachtoffers van de bombardementen is niets bekend.
President Bush zei dat er nog „verzetshaarden” in de stad zijn, maar dat in „het overgrote deel van Fallujah de rust is teruggekeerd.” Ondanks het militaire geweld gaan onderhandelingen door, benadrukte brigadegeneraal Mark Kimmitt. „Fallujah is meer dan een militair probleem.”
De Britse premier Blair verdedigde in Londen de bombardementen op Fallujah. Hij noemde het gebruik van de zware middelen om de orde in de stad te herstellen gerechtvaardigd. De Amerikaanse mariniers begonnen eerder deze maand met een offensief in Fallujah, na een groot aantal aanvallen op Amerikaanse militairen en anderen, waaronder de gruwelijke moord op vier Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen op 31 maart.
De Amerikanen staakten dat offensief op 12 april om onderhandelaars de kans te geven de Irakezen orde en rust in de stad te laten herstellen. Desondanks waren er de afgelopen weken dagelijks schotenwisselingen tussen opstandelingen en Amerikaanse troepen.
Ook elders in Irak ging het geweld woensdag door. Bij een aanslag in de Noord-Iraakse stad Mosul kwamen vijf Iraakse agenten om het leven. Twee andere politiemannen raakten gewond. De drie of vier schutters wisten te ontkomen, aldus getuigen.
Ten zuiden van Bagdad werden twee leden van de door de Amerikanen geleide coalitie gedood. Zij verloren het leven toen hun patrouille werd beschoten met raketgranaten, aldus Kimmitt. Hij gaf geen informatie over de nationaliteit.
In het zuidoosten van het Arabische land kwam een militair uit Oekraïne om, toen hij in een hinderlaag werd gelokt. Twee collega’s van de man raakten tijdens de schotenwisseling gewond.
In het omsingelde Najaf heeft de opstandige sjiitische leider Muqtada al-Sadr gedreigd zelfmoordaanslagen te laten plegen tegen militairen van de coalitie. Al-Sadr zei dat hij de voor de sjiieten heilige steden als Najaf met hand en tand zal verdedigen. Een van zijn medewerkers kondigde woensdag „een gewelddadig antwoord” aan, als Amerikanen de belegerde stad binnenvallen.
De radicale geestelijke dreigde kortgeleden ook met (zelfmoord)aanslagen tegen buitenlanders. Hij zei dat de „vastbeslotenheid” van zijn aanhangers is gegroeid, omdat de afgelopen dagen steeds vaker „onschuldige burgers” in Najaf worden gedood. Hij doelde daarbij onder meer op Amerikaanse acties van dinsdag, waarbij meer dan zestig Irakezen omkwamen.
De Spaanse premier José Luis Zapatero heeft woensdag tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in Berlijn diens steun gevraagd voor een nieuw initiatief om een einde te maken aan de Amerikaanse bezetting van Irak.
Met steun van Duitsland, Frankrijk en andere tegenstanders van de oorlog tegen Irak wil Spanje een VN-resolutie opstellen waarmee de vredesoperaties in Irak onder vlag van de Verenigde Naties worden geplaatst.
Schröder noemde Zapatero woensdag „een nieuwe drijvende kracht” in Europa. Harde toezeggingen over steun aan Zapatero’s Irak-plan deed Schröder niet. „Het is belangrijk om Lakhdar Brahimi, de huidige VN-gezant in Irak, zijn werk te laten afmaken en zijn advies over de situatie in het land af te wachten. Vroeg of laat zullen er in de Veiligheidsraad nieuwe besluiten over de toekomst van Irak worden genomen”, aldus Schröder.
Zapatero heeft vandaag in Parijs een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac. Ook in Frankrijk zal Zapatero pleiten voor een nieuw initiatief om een einde te maken aan de bezetting van Irak. Kort na zijn aantreden maakte Zapatero bekend dat de 1300 Spaanse militairen die zijn voorganger José Maria Aznar naar Irak uitzond op korte termijn terug worden getrokken.
De aanvallen en aanslagen van het Iraakse verzet tegen het Amerikaanse leger zijn rechtmatige verzetsdaden tegen de bezetting van Irak door de Verenigde Staten. Dat zei de Syrische president Bashar Assad woensdag.
Volgens Assad, een fel tegenstander van de oorlog in Irak en door de VS beschuldigd van betrokkenheid bij terrorisme, is het verzet onder de Iraakse bevolking tegen de Amerikaanse aanwezigheid in hun land zo wijdverspreid dat duidelijk is dat de verzetsstrijders „uiting geven aan het ongenoegen van de Iraakse bevolking.”
De uitspraken van Assad werden woensdag uitgezonden door de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Het is niet duidelijk wanneer de opnamen zijn gemaakt, Assad werd niet gevraagd naar de terreuraanval van dinsdag in de Syrische hoofdstad Damascus.
Washington heeft Syrië er de afgelopen maanden herhaaldelijk van beschuldigd buitenlandse strijders via Syrië Irak binnen te laten trekken. Ook biedt het land tot ongenoegen van de Amerikaanse president George Bush onderdak aan leiders van verscheidene Palestijnse terreurorganisaties.
Het Amerikaanse leger heeft sancties aangekondigd tegen soldaten die zich schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling van Iraakse gevangenen.
Het gaat om zes leden van de militaire politie en mogelijk enkele van de zeven officieren die niet hebben ingegrepen tegen de „wrede behandeling en mishandeling van gevangene” in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Alle betrokkenen zijn na het melden van ernstige incidenten begin dit jaar op non-actief gesteld. De mishandeling van een onbekend aantal gedetineerden heeft plaatsgevonden in november en december vorig jaar, aldus een legerwoordvoerder.
Een Amerikaanse soldaat die van de mishandeling van gevangenen getuige was nam zonder medeweten van de daders foto’s en speelde deze door aan zijn superieuren. De bewuste foto’s zouden woensdagavond vertoond worden door de Amerikaanse televisiezender CBS.
Volgens een woordvoerder van de zender is op de foto’s onder meer te zien hoe gevangenen in grote stapels op elkaar werden gelegd, waarbij een van de Irakezen aan op elektriciteitskabels lijkende draden werd verbonden. Volgens de soldaat die de foto’s nam dreigde de militaire politie de hele stapel mannen met schokken te martelen als ze geen bevredigend antwoord gaven op vragen van de soldaten. Ook werden gevangenen vernederd en op verschillende manieren lichamelijk mishandeld, concludeert het legeronderzoek.