Verzoenende taal Trump na verkiezingswinst
Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. Zijn klinkende overwinning in de presidentsverkiezing komt als een verrassing. In de aanloop naar de stembusgang wezen alle peilingen en prognoses op een (krappe) overwinning voor zijn rivaal, de Democrate Hillary Clinton.
In zijn overwiningsspeech kwam Trump behalve met verzoenende woorden voor zijn politiek scherp verdeelde land, ook met een reeks beloften over wat hij van plan is tijdens zijn presidentschap. Zo verklaarde hij een „groot economisch plan” te hebben dat de groei zal verdubbelen, zonder in details te treden. Hij zal „eindelijk” voor de oorlogsveteranen gaan zorgen, miljoenen mensen aan het werk helpen en de infrastructuur herbouwen. „Amerika zal geen genoegen meer nemen met minder dan het beste”, aldus Trump. Eerder sprak de aanstaande vicepresident Mike Pence van een „historische nacht”.
Even voor zijn speech werd Trump gebeld door Clinton, die hem met de overwinning feliciteerde. Trump sprak ook verzoenende taal richting zijn rivale. Hij zei een president van alle Amerikanen te zullen zijn. „Dat is belangrijk voor mij.” Volgens de Republikein is het tijd een einde te maken aan de verdeling in het land.
De verkiezingsavond verliep heel anders dan verwacht. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump. Ook cruciale ‘swing states’ als Florida en Ohio gingen naar Trump.
De Russische president Poetin feliciteerde Trump met zijn overwinning. In een telegram sprak de Russische staatshoofd de wens uit met Trump te kunnen werken aan de relatie tussen de landen. Geert Wilders en Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, feliciteerden Trump al voordat zeker was dat de Republikein had gewonnen. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde het verloop van de verkiezingsnacht een „grote schok”. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde winst van Trump „ondubbelzinnig”.
Trump moet nog even wachten voordat hij ook formeel president is en het huidige staatshoofd, de Democraat Barack Obama, opvolgt. De inauguratie in Washington DC is voorzien op 20 januari 2017.