Buitenland

Angst is jaar na aanslagen Parijs nog niet weg

Negentig doden vielen door de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan, nog eens veertig mensen kwamen om door aanslagen op andere plaatsen in de Franse hoofdstad. Een jaar na de terreurdaden is het gewone leven nog altijd niet teruggekeerd in de stad en geldt in Frankrijk nog steeds de noodtoestand. Zondag worden de bloedige aanslagen herdacht.

ANP
7 November 2016 14:28Gewijzigd op 16 November 2020 08:17
Parijs. beeld AFP
Parijs. beeld AFP

In de concertzaal waar aanhangers van Islamitische Staat op vrijdag 13 november het vuur openden, treedt zaterdag Sting op. Dat de Bataclan een grote naam heeft weten te strikken voor het eerste concert sinds de aanslagen is een opsteker. Het kostte de concertzaal moeite om gerenommeerde artiesten te vinden, ook omdat velen bang waren voor de heftige emoties die met de eerste optredens gepaard zullen gaan.

De gevolgen van de aanslagen op de gemoedsrust van de Fransen zijn goed af te lezen aan het theater- en concertbezoek in het land. Direct na de aanslagen klapte het uitgaansleven voor een belangrijk deel in elkaar, maar inmiddels lijkt die zich goeddeels te hebben hersteld. Het bezoek aan concerten en festivals is weliswaar 2 procent minder dan vorig jaar, maar ligt nog altijd boven het niveau van 2014. Toch zegt een kwart van de bezoekers zich nog altijd niet op zijn gemak te voelen, bleek onlangs uit een enquête. Meer dan de helft zegt beter te letten op veiligheidsmaatregelen.

De Bataclan heropent in een nieuw jasje, met een nieuw naambord op de gevel en voor het eerst met detectiepoortjes bij de ingang. Na het heropeningsconcert van Sting op zaterdag volgt zondag een besloten herdenking met overlevenden en de Amerikaanse band Eagles of Death Metal, die op het podium stond toen de terroristen begonnen te schieten. Dan wordt een herdenkingsplaquette onthuld voor het gebouw.

De band gaf in februari een emotioneel optreden voor honderden overlevenden, maar wordt in Frankrijk kritisch bekeken na opmerkingen van zanger Jesse Hughes dat Bataclan-werknemers met een Arabische afkomst betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer