Binnenland

Winkels Holten blijven op zondag dicht

De winkels in Holten blijven op zondag dicht. Alleen VVD Lokaal en PvdA in de raad van Rijssen-Holten steunden donderdagavond een motie van D66 voor openstelling. Holtense winkeliers boden voor de raadsvergadering 5578 handtekeningen van voorstanders van zondagsopenstelling aan.

Van onze correspondent
28 October 2016 09:13Gewijzigd op 16 November 2020 07:59
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

In het coalitieakkoord van SGP, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelang (GB) staat dat de winkels in de hele gemeente op zondag dicht blijven. De fracties weigerden donderdag het akkoord tussentijds aan te passen om openstelling in Holten mogelijk te maken. Aanleiding tot de discussie was een motie van D66 en PvdA om de winkelopenstelling op zondag in Holten mogelijk te maken, omdat daaraan in Holten grote behoefte zou bestaan.

Boete

De eigenaars van de Holtense vestigingen van Albert Heijn en Coöp droegen de handtekeningen van de voorstanders voorafgaande aan de vergadering over aan SGP-wethouder B. Beens. Na het indienen van de motie bleef het aanvankelijk stil in de raadszaal. PvdA-fractievoorzitter R. Meijerink wees op een in de Tweede Kamer ingediende SGP-motie waarin boetes veroordeeld werden voor winkeliers die op zondag niet open wilden zijn. Dat bracht de discussie enigszins op gang.

SGP-fractievoorzitter A. Scheppink prees de betrokkenheid van de Holtenaren bij hun middenstand. „Maar we leven niet in een handtekeningendemocratie. Wat dat betreft zouden wij misschien wel 15.000 handtekeningen kunnen verzamelen van tegenstanders van zondagsopenstelling.”

Divers

CDA-raadslid H. Nijkamp voelde zich onaangenaam getroffen door de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter F. Noordam, die zei dat de Holtense raadsleden voorstanders van zondagsopenstelling zouden zijn. „Ik ben voel me een volbloed Holtenaar, maar toch ben ik geen voorstander van zondagsopenstelling. Er wordt ook in Holten zeer divers over gedacht.”

Fractieleider Noordam van VVD Lokaal viel zijn collega W. Muller van GB aan door de afkorting van diens partij te verbasteren tot Grote Bedrieger. GB is namelijk voorstander van de openstelling, maar houdt zich aan het coalitieakkoord. Noordam nam zijn woorden terug, maar Muller reageerde geïrriteerd. Volgens hem is deze aantijging niet weg te poetsen door een keer sorry te zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer