Onverminderd heftige strijd rondom Najaf
Bij de Iraakse heilige stad Najaf hebben Amerikaanse militairen maandag 43 opstandelingen gedood. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger dinsdag meegedeeld. Ook hebben de Amerikanen een luchtafweersysteem van de rebellen vernietigd.
Volgens ziekenhuismedewerkers zijn 22 burgers gewond geraakt. Najaf is een beruchte verzetshaard van sjiitische Irakezen. Coalitietroepen hebben de stad omsingeld. De aanval van maandag is uitgevoerd met luchtsteun.
Volgens de Spaanse radio hebben Spaanse eenheden Najaf inmiddels verlaten, op weg naar hun hoofdkwartier. De Spaanse regering heeft dat bericht niet bevestigd. De nieuwe premier, Zapatero, heeft al eerder gezegd dat hij de 1400 militairen zo snel mogelijk uit Irak haalt. Hij wil daarmee aanslagen op Spaanse doelen voorkomen.
Amerikaanse militairen hebben maandag ook bij Kufa strijd geleverd met volgelingen van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr.
De VS zullen de gezamenlijke patrouilles van Irakezen en Amerikaanse mariniers in de opstandige stad Fallujah een korte tijd aankijken. Daarna valt een definitief besluit over een grootscheepse militaire actie tegen opstandelingen in de stad. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, maandag gezegd.
Het Amerikaanse leger besloot dit weekeinde om een offensief in de Iraakse stad voorlopig uit te stellen. In plaats daarvan gaan de Amerikaanse mariniers in de soennitische stad vanaf dinsdag patrouilles lopen met Iraakse veiligheidstroepen.
De voorzitter van de Iraakse bestuursraad voor de maand april, Massoud Barzani van de Koerdistaans Democratische Partij, heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten zelf verantwoordelijk zijn voor de impasse in de steden Najaf en Fallujah, omdat zij hebben toegestaan dat een bevrijdingsleger tot een bezettingsleger is uitgegroeid.
Barzani zegt dat het, als het aan hem had gelegen, nooit zover zou zijn gekomen. Wat fout is gegaan, is dat de Amerikanen als bevrijders binnenkwamen, maar in een bezettingsleger zijn veranderd. Nadat de Iraakse president Saddam Hussein was afgezet, had er onmiddellijk een interim-regering gevormd moeten worden. De Irakezen hadden hun soevereiniteit moeten terugkrijgen en het voortouw moeten nemen in de stabilisering van het land. Het Iraakse leger had niet ontbonden mogen worden, maar had hervormd moeten worden. Vervolgens had het hervormde leger in de Iraakse steden moeten worden ingezet om orde te scheppen en te handhaven, met op de achtergrond de Amerikanen. „Bepaalde problemen zouden voorkomen zijn als op een betere manier was opgetreden.”
De met het terreurnetwerk al-Qaida verbonden Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslagen die zaterdag met bootjes vol explosieven werden gepleegd op Iraakse olieterminals in de Perzische Golf.
De claim stond op een website waar vaker berichten van al-Qaida of andere extremistische groepen worden achtergelaten.