Buitenland

Vrees voor Afrikaanse exodus uit strafhof

Gambia trekt zich terug uit het International Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft de Gambiaanse minister van Informatie dinsdag bekendgemaakt. Het is het derde Afrikaanse land in korte tijd dat aangeeft het strafhof te verlaten.

Redactie buitenland
26 October 2016 11:52Gewijzigd op 16 November 2020 07:54
Leden van het Burundese parlement stemden massaal voor terugtrekking uit het Internationaal Strafhof, eerder deze maand. Na Burundi volgden de aankondigingen van Zuid-Afrika en Gambia om hetzelfde te doen. beeld AFP, Onesphore Nibigira
Leden van het Burundese parlement stemden massaal voor terugtrekking uit het Internationaal Strafhof, eerder deze maand. Na Burundi volgden de aankondigingen van Zuid-Afrika en Gambia om hetzelfde te doen. beeld AFP, Onesphore Nibigira

De regering van Gambia beschuldigt het hof ervan partijdig te zijn en alleen Afrikanen te vervolgen. „De regering van de Islamitische Republiek Gambia verklaart hierbij dat het lidmaatschap van Gambia aan het strafhof wordt ingetrokken”, zo zei minister Sheriff Bojang op televisie.

„Dit besluit komt voort uit het feit dat het ICC, hoewel de naam Internationaal Strafhof betekent, eigenlijk het Internationaal Kaukasisch Hof voor de vervolging en vernedering van gekleurde mensen, en speciaal Afrikanen, is”, ging de minister verder.

In een verklaring zegt Gambia dat het heeft geprobeerd om de Europese Unie voor het hof te dagen wegens de vele dode migranten in de Middellandse Zee, maar dat het geen enkele reactie heeft ontvangen. „Er zijn heel veel westerse landen, zeker dertig, die verschrikkelijke oorlogsmisdaden hebben gepleegd tegen soevereine landen en hun inwoners. Sinds de oprichting van het ICC is er echter geen enkele westerse oorlogs­misdadiger vervolgd.”

Alleen Afrikanen

Bij het in 2002 opgerichte hof zijn 124 landen aangesloten. Burundi liet eerder deze maand weten het lidmaatschap op te zeggen en vorige week volgde Zuid-Afrika. Veel Afrikaanse landen zijn boos dat er sinds de oprichting van het ICC alleen Afrikanen zijn gedaagd.

De Zuid-Afrikaanse regering liet vorige week weten binnenkort een wetsvoorstel in te dienen om het land terug te trekken uit het ICC. Het lidmaatschap is „in strijd en niet te verenigen” met de Zuid-Afrikaanse wet aangaande diplomatieke immuniteit, zei minister van Justitie Michael Masutha vrijdag.

De stap van Burundi, Zuid-Afrika en Gambia wekt de bezorgdheid op dat andere Afrikaanse landen het voorbeeld van Zuid-Afrika volgen. De kwestie wordt naar verwachting een belangrijk onderwerp op de volgende top van de Afrikaanse Unie in januari 2017 in Ethiopië, zei de onderminister van Buitenlandse Zaken van Uganda, een ander land dat kritiek heeft op het ICC. „Wij vinden dat wij hier het beste als blok over beslissen.”

Bashir

Masutha zei dat het lidmaatschap van het ICC Zuid-Afrika beperkt in zijn mogelijkheden om in conflicten te bemiddelen. De directe aanleiding voor het besluit was de controverse rond een bezoek van de Sudanese president Omar al-Bashir, vorig jaar. Zuid-Afrika zou de door het strafhof wegens oorlogsmisdaden en genocide in Darfur aangeklaagde president moeten aanhouden, maar de regering liet hem gaan.

Zuid-Afrika heeft de VN al in kennis gesteld van zijn voor­nemen om het ICC te verlaten. Het vertrek zou over een jaar zijn beslag krijgen.

De grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika, de Democratische Alliantie, wil naar de rechter om het besluit ongrondwettig te laten verklaren. Richard Goldstone, oud-aanklager bij de Joegoslavië- en Rwandatribunalen, zei dat Zuid-Afrika zichzelf verlaagt.

De roep onder Afrikaanse landen om zich terug te trekken begon nadat het hof president Kenyatta van Kenia had aangeklaagd voor het geweld van na de verkiezingen in 2007. De zaak is volgens de aanklager bij het hof geklapt door bedreiging van getuigen, omkoping en gebrek aan medewerking van de Keniaanse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer