Goudse buurtvader trekt lessen uit Marokko-bezoek
Er moeten kortere lijntjes komen tussen de Goudse scholen en allochtone ouders. Leerkrachten moeten als er iets aan de hand is, vaker contact zoeken met thuis en ouders moeten zich regelmatiger op school laten zien.
Dat is de conclusie van coördinator C. Haddouti van het project buurtvaders, na zijn dertien dagen durend bezoek aan Marokko, dat als doel had knowhow op te doen voor de uitvoering van het project. Haddouti ging na de aardbeving naar Marokko met nog negen buurtvaders, die in de wijk Korte Akkeren actief zijn om met jongeren en ouderen in gesprek te gaan op het moment dat problemen op straat worden gesignaleerd. Ook gingen ze naar het door de aardbeving getroffen gebied om voor de gemeente te bezien of en waar een instelling als een school, een ziekenhuis of een weeshuis het best kan worden gerealiseerd met gelden die in Gouda worden verzameld.
Haddouti is enthousiast over wat de buurtvaders in het land van herkomst hebben gezien. „Ook in Marokko zijn er kinderen die het ouderlijk huis zijn ontvlucht en op straat leven. We hebben organisaties bezocht die met hen aan het werk zijn gegaan. In een evaluatie die we zojuist hebben afgerond komen we tot de conclusie dat in Nederland zowel qua moraal als financieel veel te veel kan en mag. Er is een wereld van verschil tussen wat een Marokkaanse jongen in Marokko mag zeggen tegen ouders en leraren en wat hier mag. Wij moeten hier in de gezinnen beginnen dat weer anders te doen. Je moet tenslotte ergens beginnen”, aldus Haddouti, die binnenkort een speciale avond organiseert in moskee Nour, waarvoor allerlei betrokkenen worden uitgenodigd om iets over de bevindingen van de buurtvaders te horen en te zien.
De buurtvaders hebben in het door de aardbeving getroffen gebied gekeken wat er nodig is aan organisatie en financiën. Buurtvader A. Hajji: „De getroffenen zijn het meest gebaat bij een schooltje in het dorp Alhoceima. Daar komen veel kinderen uit andere dorpjes samen. Het zou mooi zijn als de Goudse gemeenschap daar iets voor wil betekenen.”
De reis levert ook kritiek op. A. Chouli, adviseur van moskee Elfath, vindt de reis „onzin.” „Wat ze gezien hebben, wisten we van hieruit ook al. We kennen ons land goed genoeg om te weten dat er cultuurverschillen zijn. Daar hoefde men zo’n dure reis niet voor te maken en als zodanig is het weggegooid geld”, aldus Chouli.