Binnenland

Amsterdam viert toch weer Koninginnenacht

Amsterdam viert dit jaar toch weer gedeeltelijk de Koninginnenacht. Burgemeester Cohen ging begin dit jaar schoorvoetend akkoord met een beperkte terugkeer van het nachtfestijn, dat in het verleden flink uit de hand liep.

Regioredactie
27 April 2004 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

De hoofdstad gaat dit jaar voor het eerst in negen jaar weer experimenteren met festiviteiten voorafgaand aan Koninginnedag. Burgemeester Cohen stemde eerder in met een verruiming van de openingstijden van cafés, maar een terugkeer van de nachtelijke vrijmarkt is nog steeds taboe. Dit tot teleurstelling van de gemeenteraad, die ook graag een terugkeer had gezien van de rommelmarkt in de kleine uurtjes. Cohen zei bang te zijn voor een verstoring van de openbare orde.

De laatste Koninginnenacht in Amsterdam was in 1995. Daarna verbood toenmalig burgemeester Patijn het fenomeen omdat de nachtelijke festiviteiten flink uit de hand waren gelopen. Door de grote mensenmassa’s waren delen van de stad nauwelijks bereikbaar voor hulpdiensten.

De avond voor Koninginnedag zijn er op verschillende plekken in de binnenstad tot 1.00 uur ’s nachts bijna twintig buitenpodia met optredens. Aan de Sloterplas in Amsterdam-West is voor het eerst een openluchtbioscoop. Midden in de drukte van de stad is er op het Amstelveld een ”culturele vrijmarkt”: een reeks evenementen met muziek, dans, cabaret en literaire voordrachten. Musea en galeries in de buurt zijn die avond geopend.

In de nacht van 29 op 30 april mag de horeca bijna overal langer open blijven dan normaal. Cafés sluiten pas om 4.00 uur, discotheken en nachtkroegen mogen zelfs doorgaan tot 5.00 uur. In de drie uur die volgen moet de gemeentereiniging de stad weer schoon zien te krijgen voor het begin van Koninginnedag.

Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf heeft extra nachtbussen achter de hand. Grootschalige evenementen in de nacht zijn verboden. Zowel ’s nachts als overdag blijft de verkoop van drank en etenswaren beperkt tot de horeca en beroepshandelaren met een vergunning. Op Koninginnedag zelf mogen horecaondernemers vanaf 11.00 uur direct voor hun zaak op straat bier tappen.

Vorig jaar kwamen 350.000 mensen naar de hoofdstad. Het jaar daarvoor waren het er 100.000 meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer