VN: meisjes onderdrukt in ontwikkelingslanden
De wereld moet veel actiever opkomen voor meisjes in ontwikkelingslanden, want bijna 90 procent van die meisjes leeft in zeer zorgelijke omstandigheden. Ze hebben te maken met gedwongen huwelijken en krijgen geen toegang tot opleidingen en gezondheidszorg.
Betere omstandigheden zijn goed voor de sociale en wetenschappelijke ontwikkeling van arme landen. Dat staat in een rapport van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, dat donderdag is gepresenteerd. Wereldwijd mogen 62 miljoen meisjes niet naar school, omdat ze gedwongen worden te trouwen, zwanger worden, moeten werken of omdat ze op de vlucht zijn. In bijvoorbeeld vluchtelingenkampen hebben meisjes ook nog eens te maken met verkrachting, wat tot grote psychische druk leidt.
Van alle huwelijken in de ontwikkelingslanden is een derde van de bruiden onder de achttien jaar oud. Directeur Renate Bähr van de Duitse Stichting Wereldbevolking (DSW): „Elke dag trouwen er 47.700 meisjes onder de 18 en elke tien minuten sterft er een meisje door geweld. Dat moet de wereld toch wakker schudden?”
Ook plegen veel meisjes in ontwikkelingslanden zelfmoord. In de groep van 15 tot en met 18 jaar is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer 1. In de groep meisjes van 10 tot en met 18 jaar is aids de voornaamste doodsoorzaak.