Rwanda vervoert medicijnen en bloed nu ook per drone
In Rwanda is vrijdag de eerste drone de lucht ingegaan voor het transport van medisch materiaal. Naast medicijnen zullen de drones ook bloedstalen vervoeren.
Vrijdag ging in het district Muhanga, in Zuid-Rwanda, de eerste drone de lucht in, het gevolg van samenwerking tussen het Amerikaanse robotbedrijf Zipline en de Rwandese overheid.
Die besliste negen maanden geleden om samen te werken met Zipline voor de uitbouw van luchthavens, zogeheten ”droneports”, en de levering van drones voor het vervoer van medicijnen naar moeilijk te bereiken gebieden.
Afgelopen week werden ook verschillende tests gedaan voor het vervoer van bloedstalen, en ook die bleken positieve resultaten op te leveren.
Doorgaans duurt het ongeveer vier tot vijf uur om bloed vanuit de hoofdstad Kigali per ambulance naar het ziekenhuis van Kabgayi in de zuidelijke provincie te krijgen. Dat gebeurt twee keer per week. In het geval van medische urgentie moet het bloed van het Nationale Bloedtransfusiecentrum komen, en dat duurt nog langer. Met drones zal die tijd aanzienlijk ingekort worden: de vlucht zal ongeveer dertig minuten duren en een bijkomend voordeel is dat geen enkele gezondheidsmedewerker zijn medische post hoeft te verlaten tijdens het transport.
In ontwikkelingslanden wordt de toegang tot levensreddende en essentiële gezondheidsproducten belemmerd door wat bekendstaat als „het probleem van de laatste kilometers”: de onmogelijkheid om de nodige medicijnen vanuit de stad naar landelijke of afgelegen locaties te krijgen door een gebrek aan geschikt vervoer, aangepaste communicatie- en toeleveringsinfrastructuur.
„We zijn blij dat we deze technologie kunnen lanceren en dat we kunnen blijven samenwerken met onze partners om deze verder te ontwikkelen”, aldus de Rwandese president Kagame.