Buitenland

„Ik zal nog trotser op Malta zijn”

Naam:

26 April 2004 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:10
Goanne Aquilina. Foto RD
Goanne Aquilina. Foto RD

Goanne Aquilina
Leeftijd: 20
Beroep: student bedrijfseconomie
Land: Republiek Malta
Woonplaats: Attard (klein dorpje in het centrum van het eiland Malta) Bent u tevreden over de situatie in uw land?
„Ik ben zeer tevreden over Malta. Ik heb altijd al gemeend dat ons land zich bij de Europese Unie moest aansluiten. Als klein land is het goed deel te worden van een groter geheel. Als onafhankelijk land kunnen wij niet zo gemakkelijk overleven als Zwitserland, dat meer hulpbronnen heeft.”

Waaraan denkt u bij de Europese Unie?
„Aan de eenheid van landen, die elkaar helpen en elkaar beloven de vrede te bewaren en geen oorlog te voeren. En natuurlijk denk ik ook aan de vrijheid van reizen en de betere voorzieningen voor studenten om te studeren waar ze willen.”

Wat kan Malta toevoegen aan de EU?
„Als het over geld gaat, niet veel. Op het gebied van arbeid echter wel. Maltezers hebben een sterke motivatie. Als een Maltese arbeider ergens komt, blijkt vanzelf dat ons volk ervan houdt om hard te werken. Daarnaast heeft Malta natuurlijk een geweldige culturele en historische rijkdom. We hebben prehistorische tempels, we hebben de geschiedenis van de Maltezer ridders en we zijn een Britse kolonie geweest.”

Is Malta klaar voor toetreding?
„Ik denk van wel. Het is moeilijk te zeggen wanneer je precies klaar bent. We moeten gewoon instappen.”

Wat zijn de voordelen van de EU voor Malta?
„Naast het vrij personenverkeer zal de euro ons veel goed doen. Voor een land met zo veel internationale contacten als Malta is dat erg handig.”

Zijn er ook nadelen?
„Er is een kans dat grote bedrijven uit andere landen hier vestigingen openen en met hun lage prijzen onze eigen bedrijven wegwerken. Ik hoop dat Maltese ondernemingen die concurrentie aan kunnen. Andere nadelen zijn dat we mogelijk veel geld moeten afdragen aan Brussel en de dreigende arbeidsmigratie naar Malta toe.”

Zal het nationale karakter van Malta overleven?
„Jawel. De Europese Unie investeert juist veel in plaatselijke culturele projecten. Daarnaast moeten we gewoon trots blijven op onze eigen Maltese identiteit. Er moet wel respect zijn voor onze identiteit. Het feit dat abortus en echtscheiding op Malta nu zijn verboden, wil niet zeggen dat we geen zaken kunnen doen, ook al denken jongeren over deze vraagstukken heel anders dan hun ouders. Ik vind daarom dat de behoudzuchtige, sterk door het rooms-katholicisme beïnvloede mentaliteit van de oudere generatie wel moet veranderen. Hetzelfde geldt voor de angst dat we nu door de Europeanen worden overheerst, nadat we eerder door Romeinen, Arabieren en Britten onder de voet zijn gelopen.”

Wat zal er persoonlijk veranderen?
„Ik zal nog trotser zijn op Malta als ik Europees burger word.”

Bent u al eens in een ander EU-land geweest?
„Oh ja. Mijn zus werkt op de Maltese ambassade in Brussel en daar kom ik regelmatig. Verder ben ik in Engeland, Frankrijk en Duitsland geweest en in Nederland eens op de luchthaven Schiphol.”

Zou u in een ander EU-land willen werken?
„Dolgraag, maar niet mijn hele leven. Het zal me verrijken om met al die andere talen en mentaliteiten kennis te maken.”

Dit is de achtste aflevering in een serie portretten van nieuwe EU-burgers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer