Buitenland

„Niemand geeft echt om Turks-Cyprioten”

Hasan Beydola is terneergeslagen, boos en bijna wanhopig. De Grieks-Cyprioten hebben tegen het VN-plan voor de hereniging van Cyprus gestemd en daarmee de hoop dat alle Cyprioten in de Europese Unie komen de bodem in geslagen. Net als veel andere Turks-Cyprioten moet de textielexporteur, die bijna failliet is, afwachten of de EU hem wil belonen omdat hij voor het plan heeft gestemd.

Esra Aygin (AP)
26 April 2004 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

„Ik word gestraft omdat ik ja heb gezegd tegen een plan dat door de EU wordt gesteund”, zegt de 41-jarige Beydola een dag na het referendum. „En degenen die nee hebben gestemd, worden beloond. Hoe kan dat eerlijk zijn?”

Zowel Turkse als Griekse Cyprioten moesten vóór het plan stemmen om samen in de EU te komen. Maar de Grieks-Cyprioten vonden dat de Turks-Cyprioten te veel kregen en stemden met grote meerderheid tegen. Nu wordt alleen het internationaal erkende (Griekse) zuiden van Cyprus in de EU opgenomen en moeten de Turks-Cyprioten hun spullen exporteren naar het enige land dat hun noordelijke deel erkende: Turkije.

De EU „moet stappen nemen om de embargo’s tegen ons te verzachten en onze levens lichter te maken”, zegt Beydola.

Als de Cyprioten het VN-plan hadden aanvaard, had er 259 miljoen euro naar het verpauperde noorden gestroomd, waar het gemiddelde inkomen maar een kwart is van wat de Grieks-Cyprioten gemiddeld verdienen. Ook zouden maatregelen van kracht zijn geworden om de handel met Europa te stimuleren.

Maandag beraden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich in Luxemburg over maatregelen die de Turks-Cyprioten voor de stemming zijn voorgespiegeld, zoals handelsmogelijkheden, lagere invoertarieven op landbouwproducten en geld voor ontwikkeling van de infrastructuur. Een groot probleem is dat het handelsembargo is voortgevloeid uit uitspraken van het Europese Gerechtshof, zodat het niet alleen een beslissing van de ministers is.

De Grieks-Cyprioten misgunnen de Turks-Cyprioten de hulp niet, maar willen een betere regeling voor de hereniging. President Tassos Papadopoulos zei zondag dat zijn regering specifieke voorstellen aan de EU-ministers zal doen om „de Turks-Cyprioten zo veel mogelijk te laten profiteren van de voordelen van de toetreding van hun land tot de EU.”

Volgens het plan van de Verenigde Naties moest Cyprus een federatie van Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische staten worden onder een zwakke centrale regering. Het aantal buitenlandse militairen -40.000 Turken en 6000 Grieken- zou verminderd worden en het Turks-Cypriotische grondgebied verkleind. Maar de Grieks-Cyprioten vinden dat het plan tekortschiet omdat Grieks-Cyprioten die na de Turkse inval in 1974 het noorden zijn ontvlucht niet terug mogen keren en omdat de Turkse militairen te lang op het eiland mogen blijven.

Turkse leiders riepen de EU op tot een concrete handreiking aan de Turks-Cyprioten. „Het is een onweerlegbaar feit dat de Turkse zijde zich actief en constructief heeft opgesteld voor een oplossing voor Cyprus”, zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. „Ik ben ervan overtuigd dat er nu een einde komt aan het beleid van isolering en vervreemding (van de Turks-Cyprioten).”

Veel Turks-Cyprioten reden zaterdagavond toeterend door de straten om hun ja-stem te vieren, maar velen betwijfelen of de buitenwereld hen nu met open armen zal ontvangen.

Hasan Cemal, correspondent van het Turkse dagblad Milliyet in Kyrenia, verwacht dat het handelsembargo wordt opgeheven. „De toekomst voor de Turks-Cyprioten kan alleen maar beter worden, want slechter dan dit kan het niet zijn.” Maar Beydola is minder hoopvol gestemd. „Ik denk dat niemand echt om ons Turks-Cyprioten geeft.” De Grieks-Cyprioten komen in de EU, Turkije streeft het EU-lidmaatschap na en Turkije zal beginnen handel te drijven met de Grieks-Cyprioten. En de Turks-Cyprioten hebben het nakijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer