Helft Rotterdammers negatief over college
De helft van de Rotterdammers is niet tevreden over de mate waarin het college zijn beloftes nakomt. Meer dan de helft vindt ook dat de stad niet wordt bestuurd op de manier zoals Pim Fortuyn had aangekondigd.
Dat blijkt uit een door het NOS-Journaal en RTV Rijnmond gehouden enquête onder de inwoners van Rotterdam.
Deze week is het twee jaar geleden dat het stadsbestuur van Rotterdam, na de historische verkiezingsuitslag, die ook landelijk navolging kreeg, is aangetreden. Een bestuur dat zich profileerde met de ”Rotterdamse Aanpak”, een manier van besturen waarbij de problemen van de burgers en het boeken van resultaat centraal staan.
De helft van de 1000 ondervraagden zegt dat het vertrouwen in het stadsbestuur niet is hersteld. Bij de Leefbaar-stemmers ligt dat percentage zelfs op 60 procent. Voor meer dan de helft (53 procent) wordt de stad niet bestuurd zoals Fortuyn had aangekondigd. Bijna de helft (48 procent) zegt dat de leefomgeving er de afgelopen twee jaar niet veiliger op is geworden en 54 procent zegt dit ook van de eigen buurt.
Een meerderheid van de Rotterdammers (55 procent) vindt dat het strenge integratiebeleid is mislukt. De relatie tussen bevolkingsgroepen is niet verbeterd, eerder verslechterd. Wel is er opmerkelijk veel steun (57 procent) voor het Rotterdamse spreidingsbeleid, dat erop gericht is kansarme nieuwkomers uit de oude stadswijken te weren.
Uit de enquête blijkt ook dat alle partijen aanhang verliezen als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden. Dat geldt vooral voor de coalitiepartij Leefbaar Rotterdam en in mindere mate voor het CDA. Tweederde van de LR-stemmers in 2002 zegt nu niet opnieuw op LR te stemmen. Volgens de partij ligt het stadsbestuur op koers. Volgens LR-raadslid F. van der Hilst is er wel degelijk een andere wind gaan waaien. „Zonder LR was dat nooit gebeurd.”