Pleidooi om licht op te steken bij verward persoon
Hoe kunnen hulpverleners en autoriteiten verwarde personen bijstaan? Door die verwarden vaker zélf te vragen waarbij ze gebaat zijn.
Nu staan bij de aanpak van de problematiek van verwarde mensen deze personen zelf nogal eens buitenspel.
Betreurenswaardig is dat, oordeelt het Aanjaagteam Verwarde Personen in zijn vrijdag gepresenteerde eindrapportage. Het team, onder leiding van burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn, bood het document gisteren in Utrecht aan de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Schippers (Volksgezondheid) aan.
„Verwarde personen worden te vaak gezien als rakker – dus verdachte, of als stakker – dus patiënt”, stelt het aanjaagteam. „Maar een persoon is niet zijn stoornis. Daarom is oprechte belangstelling voor een verwarde en zijn naasten nodig. Er is onder hen volop bereidheid om mee te denken om te komen tot goed beleid voor verwarde personen. Zo kan iemand die last heeft gehad van verwardheid meedraaien in een behandelteam of in een herstelwerkgroep.”
Psychoses
De politie registreert steeds meer incidenten waarbij verwarde personen betrokken zijn. Vorig jaar ging het om ruim 65.000 zaken, in 2011 stond de teller nog op 40.000. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die lijden aan psychoses en een gevaar voor zichzelf en anderen vormen. Te denken valt aan de Rotterdammer Bart van U., die zijn eigen zus en oud-minister en D66-coryfee Els Borst doodstak.
Een ander berucht voorbeeld is de psychisch zieke Folkert F. uit Drachten. Die blies eind vorig jaar zijn flat op. Daardoor raakte hij zwaargewond en werden tal van appartementen verwoest.
De zorg voor verwarden laat nog altijd te wensen over, concludeert het Aanjaagteam Verwarde Personen na onderzoek in het afgelopen jaar. Hoewel op vele plaatsen „hard en constructief gewerkt wordt”, leveren gemeenten lang niet altijd een „sluitende aanpak van ondersteuning en zorg.”
Pinautomaat
Pijnpunt is bijvoorbeeld de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars, stelt het aanjaagteam. Als gemeenten plannen voor hulp aan verwarde personen maken, is het belangrijk zorgverzekeraars daar vanaf het begin bij te betrekken. „Nog te vaak worden zorgverzekeraars als het ware gezien als ‘pinautomaat’ in plaats van als serieuze partij die het probleem van verwarden helpt aanpakken.” Ook moeten gemeenten vaker cliënten- en familieorganisaties raadplegen.
Nu Spies en haar team hun onderzoek hebben voltooid, gaat oud-burgemeester Hoes van Maastricht de komende twee jaar gemeenten helpen de problematiek rond verwarden beter aan te pakken, aldus de ministers Schippers en Van der Steur gisteren.