Buitenland

Emigratie vanuit Frankrijk naar Israël daalt

De emigratie vanuit Frankrijk naar Israël neemt af. De Franse autoriteiten treden namelijk hard tegen antisemitisme en Franse Joden zijn teleurgesteld over de opvang in Israël.

Alfred Muller
27 September 2016 10:00Gewijzigd op 16 November 2020 06:53
JERUZALEM. Orthodoxe Joden wonen in Jeruzalem de begrafenis van de voormalige Franse opperrabijn Sitruk bij. Het aantal Franse Joden dat naar Israël emigreert is fors afgenomen. beeld EPA, Abir Sultan
JERUZALEM. Orthodoxe Joden wonen in Jeruzalem de begrafenis van de voormalige Franse opperrabijn Sitruk bij. Het aantal Franse Joden dat naar Israël emigreert is fors afgenomen. beeld EPA, Abir Sultan

Dat staat in het jaarverslag van The Jewish People Policy Institute (Beleidsinstituut voor het Joodse Volk) in Jeruzalem. Het doel van deze onafhankelijke denktank is de bloei van het Joodse volk en de Joodse beschaving te bevorderen.

Volgens de gegevens van het instituut overwegen meer dan 200.000 Franse Joden naar Israël te vertrekken. In 2015 telde Israël 7885 Franse nieuwkomers. Maar in de eerste acht maanden van dit jaar kon Israël slechts 3452 immigranten uit de Franse republiek verwelkomen. Als het zo doorgaat, neemt het aantal immi­granten uit dat land dit jaar af met 40 procent.

Er zijn volgens het instituut diverse redenen voor de daling. Om te beginnen is de Franse premier vastbesloten om de Joodse gemeenschap te beschermen. Frankrijk heeft maatregelen genomen om antisemitisme te bestrijden. Ook is het terrorisme in Israël toegenomen. Verder speelt de ideologie om naar Israël te emigreren geen grote rol meer. De overtuigde zionisten zijn meestal al naar de Joodse natie vertrokken.

Een andere factor is het gevoel van teleurstelling over de werkwijze van het ministerie van Absorptie, dat zich bezighoudt met de opvang van nieuwkomers. Immigranten zijn ook bezorgd dat ze niet kunnen werken in hun eigen beroep en dat hun inkomen een duik maakt.

Het jaarverslag gaat ook in op de geopolitieke veranderingen in het Midden-Oosten. Voor Israël hebben de roerige ontwikkelingen gunstige gevolgen. De grootste vijanden, zoals het sjiitische Hezbollah­leger, zijn druk bezig met de oorlog in Syrië. De leidende soennitische Arabische staten zien Israël als een bolwerk tegen de belangrijkste gevaren die ze bedreigen, namelijk Iran en IS. Israëls relaties met Egypte, Jordanië en zelfs Saudi-Arabië en de golfstaten zijn beter dan ooit.

De realiteit heeft tot gevolg dat Israël momenteel geen existentiële bedreigingen kent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer