Debat over antisemitisme laait verder op in Labour
Als de Britse Labourleider Jeremy Corbyn had gehoopt dat hij na zijn herverkiezing zaterdag met 61 procent weer rust zou krijgen, dan heeft hij zich vergist. De discussie over antisemitisme in de partij heeft zich juist versterkt.
Het Hogerhuislid van Labour, Lord Mitchell, verliet zondag de partij. De Joodse vertegenwoordiger vindt dat Corbyn veel te lauw omgaat met antisemitische aanvallen op Joodse partijleden. Pro-Israëlische burgers zouden het in de partij heel moeilijk hebben gekregen.
Het leiderschap van Corbyn was in discussie gekomen door het brexitreferendum op 23 juni. Veel fractieleden verweten hem te weinig „gepassioneerd” te zijn geweest over de Europese Unie. De radicaal linkse Corbyn is echter gekozen door de partijleden, die meer in hem zien dan de fractie. Die is veel gematigder, in lijn met de voormalige leiders Blair en Brown.
De beweging die Corbyn ondersteunt, Momentum, zegt dat deze berichten bedoeld zijn om Corbyn verdacht te maken vanwege zijn kritiek op de Israëlische staat, die niets met antisemitisme te maken zou hebben. De linkse stroming van de partij waartoe Corbyn behoort heeft veel meer sympathie voor de Palestijnse zaak dan voor de staat Israël.
Volgens de Britse Campaign Against Antisemitism (CAA) gebruikt Corbyn regelmatig stereotypen over Joden, bijvoorbeeld dat ze het antisemitisme overdrijven en er vooral op uit zijn invloedrijke posten te bemachtigen. Volgens deze organisatie omgeeft Corbyn zich veel te veel met mensen die uitgesproken anti-Israëlisch zijn.
De CAA zei zaterdag in een verklaring na de herverkiezing van Corbyn dat de „Labourpartij niet langer een veilige plaats is voor Britse Joden.” De groep heeft bij het partijbestuur ook een aanklacht ingediend tegen Corbyn omdat deze te passief zou zijn.
De kwestie van antisemitisme is de afgelopen maanden sterk naar voren gekomen in de Labourpartij, samen met de groeiende kritiek op Corbyn. Onder de vorige leider, de Jood Ed Miliband, was het hoegenaamd geen vraagstuk.